TTB: Covid-19’a yakalanmamak için neler yapmalıyız

TTB: Covid-19’a yakalanmamak için neler yapmalıyız
Yayınlama: 05.04.2020

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı alınması gereken önlemleri sık sık yineleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) salgın nedenli ölümlerin ve vakaların artmasının ardından hastalığa yakalanmama, korunma ve koruyucu malzemelerin kullanımına ilişkin önerilerini bir kez daha yineledi:

‘COVID-19’UN ETKENİ OLAN SARS CoV-2, DAMLACIK VE TEMAS YOLUYLA BULAŞMAKTADIR’ 

  • Damlacık yoluyla bulaşan hastalıklarda, parçacıklar, büyük oldukları için 1 metreden uzağa gidemeden yüzeylere ve yere düşer. Öksürük ve hapşırık durumunda 2-3 metre kadar uzağa gidebilir. Bu tür hastalıklarda, doğrudan bulaşı engellemenin yolu araya 1-2 metre mesafe koymaktır.
     
  • Temas, özellikle damlacık yoluyla bulaşan hastalıklar için en önemli bulaş yoludur. Ellerin yüzeylerdeki parçacıklarla temas etmesinin ardından ellerin ağız, burun, göz ve yüze temas etmesiyle bulaşıcı parçacıklar üst solunum yolu aracılığıyla vücuda girmektedir. Bu tür bulaşı engellemenin yolu el hijyeninin sağlanması ve yüzeylerin sık temizlenmesidir.
     
  • Covid-19 olgularının sayısı giderek arttığından, özelikle hastalığı belirtisiz geçirmekte olan kişilerden bulaşmayı azaltmak üzere, sosyal mesafenin korunamadığı durumlarda maske kullanılması gündeme gelmiştir. Bu amaçla kullanılacak maskeler “tıbbi” maske olmak zorunda değildir. Dünyada genellikle ‘bez’ maskeler veya örtüler kullanılmaktadır. Bu tür maskelerin birden çok kez kullanıldığı göz önünde bulundurularak ‘temiz’ olmalarına dikkat edilmelidir. Ayrıca el temizliğinin sağlanmadığı durumda maskenin tek başına koruma sağlamayacağı unutulmamalıdır. Maske kullanımı sırasında da ellerin göz, burun, ağız ve yüz ile temas etmemesine dikkat edilmelidir. Toplumdaki bireylerin kullanması önerilen maskeler ücretsiz olarak dağıtılmalıdır.
     
  • Covid-19’un yayılımını önlemek için el temizliğine dikkat edilmelidir. Covid-19’dan korunmak için tıbbi olarak gereken durumlar dışında eldiven kullanılmamalıdır. Sağlıklı kişilerin markette, sokakta veya sağlık çalışanlarının gereken durumlar dışında eldiven kullanması hem kullananın kendisi hem de çevresi için daha çok bulaştırma riski taşımaktadır.
     
  • El temizliğini sağlamanın temel yolu el yıkamaktır. El yıkama için normal sabunlar yeterlidir, antiseptikli sabunlara veya özel madde içeren temizleyicilere gerek yoktur. El yıkamanın mümkün olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptikleri veya kolonya kullanılabilir. Ellerde görünür bir kirlenme olmadığı sürece el antiseptikleri veya kolonya, el yıkama kadar etkilidir.

TOPLUMDAKİ SAĞLIKI BİREYLER OLARAK UYMAMIZ GEREKEN KURALLAR

  • Sosyal mesafeyi korumaya çalışalım.
  • Sosyal mesafeyi koruyamadığımız durumlarda maske takalım.
  • Maske takmanın korunmada tek başına yeterli olmadığını hatırlayarak el temizliğine dikkat edelim.
  • Ellerimizi gözümüze, burnumuza, ağzımıza, yüzümüze götürmemeye dikkat edelim.
  • Ellerimizi su ve sabunla 20 saniye boyunca yıkayalım, olanaklı değilse el antiseptiği veya kolonya ile temizleyelim

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.