Türkiye’de her dört kişiden üçü ‘oyların çalınabileceğini’ düşünüyor

Türkiye’de her dört kişiden üçü ‘oyların çalınabileceğini’ düşünüyor
Yayınlama: 31.01.2023

Aksoy Araştırma Şirketi’nin araştırmasında, katılımcıların yüzde 75’i oyların “bir kısmının çalınma ihtimali olduğuna” inandıklarını söyledi. Yüksek Seçim Kurulu’na güvendiğini ifade edenlerin oranı da yüzde 25,3.

14 Mayıs’ta düzenlenmesi planlanan seçimler öncesinde, seçmenlerin büyük bir çoğunluğunun sandık güvenliğinden endişe duyduğu ve ‘oyların bir kısmını çalınabileceğine’ inandığı belirtildi. Aksoy Araştırma Şirketi’nin kurucusu Ertan Aksoy, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) duyulan güvene ve ‘oyların çalınma ihtimaline’ dair araştırmalarının sonuçlarını açıkladı. Buna göre, seçmenlerin yaklaşık yüzde 75 “oyların bir kısmının çalınma ihtimali olduğuna” inanıyor.

Aksoy, Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haftalık yazısında, YSK’ye duyulan güvene ve ‘oyların çalınma ihtimaline’ ilişkin iki anket paylaştı. Buna göre, YSK’ye güvendiğini ifade edenlerin oranı toplamda yüzde 25,3. Bu yanıtı verenlerin neredeyse tamamının iktidara oy veren seçmenlerden oluşması dikkat çekti. YSK’ye güvenmediğini söyleyenlerin toplamı yüzde 46 olarak ölçüldü, yüzde 28.7 ‘kararsızım’ dedi.

HDP’DE ‘SIFIR’ GÜVEN

Buna göre, HDP seçmeninde ‘YSK’ye güveniyorum’ veya ‘güvenmiyorum’ diyenlerin oranı sıfır (0) olarak ölçüldü. HDP seçmeninin yüzde 9.3’ü bu konuda kararsız olduğunu beyan ederken, yüzde 75.9’u ‘hiç güvenmiyorum’, yüzde 14.8’i ‘güvenmiyorum’ dedi.

CHP seçmenlerinin yüzde 53.8’i YSK’ye ‘hiç güvenmediğini’, yüzde 26’sı da ‘güvenmediğini’ söyledi. İYİ Parti’de de yüzde 40.2 ‘hiç güvenmediğini’, yüzde 28.3 ise ‘güvenmediğini’ beyan etti.

YSK’ye en yüksek güven ise AKP ve MHP seçmeni arasında ölçüldü.

anket1.jpg

Aynı araştırmada, katılımcılara “Önümüzdeki milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların çalınma ihtimali tartışmasına dair aşağıdaki ifadelerden hangisi sizin görüşünüze daha yakındır?” sorusu da yöneltildi.

Kullanılan oyların “bir kısmının kesinlikle çalınacağını” düşünenlerin oranı yüzde 34,9 olarak ölçüldü. “Kesin olmamakla birlikte çalınma ihtimali olduğunu” düşünenlerin oranı yüzde 39,8 çıktı. “Kesinlikle çalınma ihtimali yoktur diyenler” yüzde 25,3’te kaldı.

Buna göre, katılımcıların yüzde 75’i oyların “bir kısmının çalınma ihtimali olduğuna” inanıyor.

anket2.jpg

“Kullanılan oylar kesinlikle çalınmayacaktır” diyenlerin oranının AKP ve MHP’de de yüzde 50’nin altında kalması dikkat çekti.

HDP ve İYİ Parti seçmenlerinin tamamı “kesinlikle çalınacaktır” veya “kullanılan oylarının bir kısmının çalınma ihtimali vardır” derken, CHP’de de “kesinlikle çalınmayacaktır” şeklinde yanıt verenlerin oranı yüzde 3.4’te kaldı.

Anket sonuçlarını değerlendiren Aksoy, sandık güvenliği korkusunun seçimlerde katılım oranını düşürebileceği endişesini dile getirerek, “Sandıkların tamamına sahip çıkılması kaygısı her şeye rağmen doğrudur ve gereklidir. İtirazım bu kaygının korkuya dönüşmesine. Korku ile hareket edip bu korkuyu toplumun geneline yayma çabası yanlıştır. Siyasal süreçlere dair katkı veren herkesin temel yükümlülüklerinden biri olgunluktur” dedi.

Aksoy, muhalefete de şu uyarıyı yaptı: “Muhalefetin önünde devasa sorunlar var. Görünen o ki bu sorunlardan biri de sandık güvenliğine dair inancı artırmak. Her ne kadar zor bir konu olsa da bu kez daha mümkün bir konu. Çünkü yakın geçmişte İstanbul örneği var. CHP İstanbul Örgütü başta olmak üzere, İyi Parti Teşkilatı, HDP İstanbul Örgütü ve diğer partilerin İstanbul’daki teşkilat ve örgütleri çok iyi bir sınav verdi. Firesiz tüm sandıklarda ıslak imzalı tutanaklara hakim olundu. Bu kez Türkiye genelinde aynı başarının olacağına inanıyorum.”