Uca sordu: Êzidîleri satan çetelerin SADAT’la bağlantısı var mı?

Uca sordu: Êzidîleri satan çetelerin SADAT’la bağlantısı var mı?
Yayınlama: 31.05.2021

HDP’li Felaknas Uca, Suriye’de El Nusra’ya kamyonlarla silah gönderdiği iddia edilen SADAT’a ilişkin, “Ankara’da ikamet eden ve Êzidî kız çocuklarını satan bu çetelerin SADAT’la bağlantısı var mıdır?” diye sordu.

Devlet bağlantılı çete yönetici Sedat Peker, Suriye’de El Nusra örgütüne SADAT tarafından kamyonlarla silah yollandığı itiraf etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Felaknas Uca, konuya Meclis gündemine taşıdı. Uca, MİT TIR’larında SADAT tarafından El Nusra’nın kullanması amacıyla silah taşındığı iddialarının gerçekliğini, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.

SAVAŞ SUÇU

Uluslararası Bağımsız Araştırma Komisyonu ve Af Örgütü de dahil olmak üzere, insan hakları kuruluşları tarafından hazırlanan raporlara atıfta bulunan Uca, “Rojava’da, El Nusra tarafından yüzlerce savaş suçu işlenmiş, siviller işkencelere maruz kalmıştır. 2018’den bu yana Afrin’den yüzlerce kadın kaçırılmış, 2019 yılında ise 400’ün üzerinde kadın kaçırılmıştır. Kaçırılan kadınların halen akıbetleri belli değil. Bu birliklerin haraç topladıkları ve fidye karşılığında serbest bırakmak üzere insan kaçırdıkları da bilinmektedir” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ’

Uca, konuyla ilgili Oktay’a şu soruları sordu:

“* El Nusra’nın Afrin’den Êzidî kadınları kaçırması, sivillere işkence etmesi, Êzidîlerin ibadethanelerini tahrip etmeleri ve Afrin halkını topraklarından etmeleri, Türkiye’nin silah desteğiyle mi mümkün olmuştur?

  • Çetelerin Êzidî kadınları Türkiye’ye kaçırmasına yardım eden, bu çetelerin Ankara’da ikamet etmesini sağlayan kişiler kimlerdir? Ankara’da ikamet eden ve buradan Êzidî kız çocuklarını internetten satan bu çetelerin SADAT’la bağlantısı var mıdır?
  • Afrin’den Türkiye’ye Êzidî kadınları kaçıran çeteler, Türkiye’ye girebilmek için SADAT’tan mı yardım almıştır?
  • Mart 2018 tarihinden itibaren Afrin’de kaç sivil kaçırılmış ve kaybedilmiştir? Bunların kaçı kadın ve kız çocuğudur?
  • Basında yer alan iddialarla ilgili herhangi bir çalışma yapılacak mıdır? El Nusra’ya silah sevkiyatı iddiasına ilişkin bir soruşturma başlatılacak mıdır?
  • Şu ana kadar IŞİD, El Nusra gibi çetelerin Türkiye’ye kaçırdığı kaç kadına ulaşılabilmiştir? Kaç kadın ya da kız çocuğu ailelerine kavuşmuştur?
  • Daha önce Afrin’den kaçırılıp Ankara’da bulunan kadın ve kız çocuklarıyla ilgili verdiğimiz önergelere yanıt verilmemesinin sebebi nedir? Soru önergelerine ve iddialara yanıt vermeye yönelik bir çalışmanız bulunmakta mıdır?”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.