‘Ulusal birlik ruhuyla kenetlenmeye çağırıyoruz’

‘Ulusal birlik ruhuyla kenetlenmeye çağırıyoruz’
Yayınlama: 23.07.2024

ANKARA – DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, “Savaşa hayır, başka bir dünya mümkündür’ şiarıyla güçlü bir savaş karşıtı cephe oluşturulması hepimizin sorumluluğu” diyerek kenetlenme çağrısı yaptı. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Ankara İl Örgütü, Türkiye’nin KDP ortaklığıyla Federe Kurdistan Bölgesi’ne yönelik saldırılarını “İşgale ve ihanete hayır” başlıklı basın açıklamasıyla protesto etti. Partinin Ankara il binası önünde gerçekleşen çıklamada Kürtçe ve Türkçe “İşgale ve ihanete hayır” yazılı pankart açılırken “Savaşa hayır barış hemen şimdi” sloganı atıldı. 

‘PARTİMİZ İKTİDARI UYARMAYI SORUMLULUK SAYAR’

Açıklamayı yapan DEM Parti Ankara İl Eşbaşkanı Fatin Kanat, ulusal birlik ruhuyla kenetlenme çağrısı yaparak, “Birakujîye (kardeş kavgasına) ortak olmayın. AKP-MHP iktidarı ve iş birliği içindeki tüm güçler, dünyadaki ve bölgedeki gelişmelere paralel olarak nüfuzlarını, işgal ve ilhak yoluyla büyütmeye, güç kazanmaya odaklamış durumdalar. İktidar, Federal Kürdistan Bölgesi ve Suriye gündemli her tartışmada çatışmaların bitirilmesi yerine savaşları, göçleri yeniden büyütecek askeri, siyasi ve ekonomik adımlar atmaktadır. Oysa ülkede ve bölgede büyük barış, halkların siyasi, kültürel, ekonomik varlıklarının tanınması, demokratik özgürlükçü toplumsal yaşamın birlikte kurulması yoluyla elde edilebilir. Partimiz bir kez daha ve güçlü bir şekilde iktidara bu uyarıyı yapmayı sorumluluk sayar” diye konuştu.

‘100’Ü AŞKIN KÖY BOŞALTILDI’

Kanat, devamında şunları söyledi: “Bakur’da yaşayan Kürtlerin yaşam alanları olan 3500’ü aşkın köyü yakan anlayış, aynı politikaları Başur’da da devreye sokmaya çalışıyor. Şimdiye kadar 100’ü aşkın köy boşaltılmış, doğası talan edilmiş, orada yaşayan halk zorunlu göçe maruz bırakılmış ve yaşam alanları işgal edilmiştir. İşgal edilen topraklar Kürt halkı ve birlikte yaşadığı halkların topraklarıdır. Savaşa karşı olan bütün toplumsal muhalefet güçleri büyük bir sorumlulukla yüz yüzedir. Türkiye’de, Ortadoğu’da ve Dünyada ‘Savaşa hayır, başka bir dünya mümkündür’ şiarıyla güçlü bir savaş karşıtı cephe oluşturulması hepimizin önünde duran tarihsel ve toplumsal bir sorumluluktur.”

‘KÜRT HALKININ ONURLU MÜCADELESİ TEKKELEŞMEYECEK’

“İşgalci zihniyete ve politize olmuş sömürge psikolojisinden kurtulamayanlara çağrımızdır” diyen Kanat, “Kürt halkının onurlu mücadelesi hiçbir zaman tekelleşmeyecektir. Kolektif, örgütlü ve politik duruşu asla gerilemeyecektir. Bu mücadele birkaç ailenin veya ana akım sistem siyasetinin güdümüne girmeyecektir. Her zaman olduğu gibi bugün de halkın çıkarları ve temel değerler üzerinden yürümeye devam edecektir. Bu onurlu mücadeleyi baltalamaya, yozlaştırmaya ve engellemeye çalışanlar, tarihin adaleti önünde yok olmaya mahkûmdurlar” ifadelerini kullandı.