Van’da tutuklu 9 kişi hakkında tahliye kararı

Van’da tutuklu 9 kişi hakkında tahliye kararı
Yayınlama: 20.09.2022

Çözüm sürecinde izleme heyetinde yer aldıkları gerekçesi ile “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklanan 9 kişi, çıkarıldıkları mahkeme tarafından tahliye edildi.

Çözüm sürecinde HPG’lilerin geri çekilmesini takip eden heyette yer aldıkları gerekçesiyle Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yürüttüğü soruşturma kapsamında Van’da 3 Haziran tarihinde tutuklanan 9 kişi, haklarında açıklanan davanın bugün görülen ilk duruşmasında adli kontrol şartı ile tahliye edildi.

Tutuklu bulunan Behice Abi, Ömer Işık, Salih İpek, Harun Okay, Yılmaz Berki, Atilla Kumli, Yakup Aslan, Evin Keskin ve Abdulkerim Bayıt hakkında açılan davanın ilk duruşması Van 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İlk duruşmaların uzaması nedeniyle duruşma, 4 saat geç başladı. Duruşmada Yakup Aslan ve Evin Keskin hazır bulunurken, diğer 7 kişi ise SEGBİS sistemi ile duruşmaya katıldı. Duruşmaya tutuklu 9 kişinin avukatları yanı sıra İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Van Baro Başkanı Zülküf Uçar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İHD ve Baro avukatları, kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri ile tutukluların aile yakınları katıldı. Salona sığmayan çok sayıda kişi mahkeme başkanı tarafından, duruşma salonundan çıkarıldı.

Duruşma kimlik tespiti ile başladı. Ardından mahkeme, her sanık ve avukatından ayrı ayrı savunma aldı. Savunma yapan tutuklulardan Evin Keskin ve Yakup Aslan hariç diğer 7 kişi Kürtçe savunma gerçekleştirdi. Kürtçe savunmalar için getirilen tercüman, Kürtçeye hakim olmaması nedeniyle salonda biraz gerginliğe neden oldu.

Ardından sanık ve avukatların yaptıkları savunmada, isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek tahliye talebinde bulundu. Savunmalar sonrası duruşmaya 5 dakika ara veren mahkeme, aranın ardından “tutukluluk şartları gerçekleşmediğinden” tüm tutukluların adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına hükmetti.