Halkların Köprüsü Derneği’nin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları ve sivil toplum kuruluşları, 16 Kasım’da Güzelbahçe’de yakılarak katledilen üç Suriyeli genç işçiyi andı.

Halkların Köprüsü Derneği, 16 Kasım’da Güzelbahçe’de yakılarak katledilen üç Suriyeli mülteci işçiyi andı. Güzelbahçe Yelki Mezarlığı’nda düzenlenen anma etkinliğine dernek üyelerinin yanı sıra çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katıldı. Anma etkinliğinde konuşan dernek başkanı Üstün Reinart, 17 yaşındaki Muhammed Elbiş, 21 yaşlarındaki Ahmet Elali ve Mamoun al-Nabhan’ın Güzelbahçe’de bir ırkçı tarafından öldürüldüğünü hatırlattı.

‘IRKÇILIĞA KARŞI ONLARI KORUYAMADIĞIMIZ İÇİN AİLELERİNDEN AF DİLİYORUZ’

16 Kasım’da, ırkçı bir eylemle üstlerine benzin dökülüp yakılan üç gençten ikisinin Yelki Mezarlığı’na defnedildiğini ifade eden Reinart, “Buraya ırkçılığı kınamak, hayatını bu şekilde kaybedenlere taziye için ve yaşamlarında esirgenen saygıyı hiç olmazsa cansız bedenlerine iade etmek için ziyarete geldik. Acıyla, kaygıyla, vicdanlarımız sızlayarak ve utanarak; ırkçılığa karşı onları koruyamadığımız için ailelerinden af diliyoruz” dedi. Suriyeli ve Afgan mültecilerin, ülkelerini perişan eden savaştan kaçıp yaşama tutunabilmek için Türkiye’ye sığındığını belirten Reinart, “Mültecilik statüsünden faydalanmamaları için misafir olarak addettiğimiz, ülkelerine güvenle dönmelerini sağlayamadığımız, ucuz, güvencesiz işlerde çalıştırarak, ucuz işçilikle ekonomik bir menfaat kaynağı haline getirdiğimiz, çoğu zaman barınma bile sağlayamadığımız mültecilere karşı vicdan borcumuzu yerine getiremedik” diye konuştu.

‘BU TOPRAKLARDA BİR ARADA YAŞAMANIN YOLLARINI BULABİLİRİZ’

Katledilen üç gencin acısı dinmeden bu hafta yeniden korkunç haberlerle sarsıldıklarını söyleyen Reinart, Ankara Altındağ’da yaşanan ırkçı vahşet hala hafızalardaki yerini korurken Ankara Pursaklar’da benzer şiddet olayının yaşandığını belirtti. İstanbul Esenyurt’ta kalabalık bir güruhun Suriyeli esnafa her gün saldırdığı, Bayrampaşa’da Naif Alnaif’in bıçaklanması haberlerine de dikkat çeken Reinart, son olarak şunları kaydetti:

“Ne yazık ki, cezasızlık politikası yüzünden ülkemizde giderek daha fazla körüklenen mülteci düşmanlığının sonucunda başımıza gelen bütün kötülüklerin kaynağı olarak bu planlı savaşın mağdurları hedef gösteriliyor, günah keçisi ilan ediliyor. Daha öncesinde de yaşadığımız gibi giderek dozu artan ırkçı yıkıcı, yok edici saldırılarla karşı karşıyayız. İnsanlığımızı yaralayan, vicdanlarımızı ezen söylem ve tutumları, ırkçı saldırıları engelleyelim, kınayalım, karşı çıkalım. Vicdanlarımızın sesini dinleyelim! Çünkü ırkçılık, buraya sığınanlara karşı gösterilen şiddet, hepimizin insanlığını değersizleştirir. Bu topraklarda birbirimizi düşmanlaştırmadan, yok etmeden bir arada yaşamanın yollarını bulabiliriz, bulmalıyız”

‘YANGINDAN VE DİKTATÖR ATEŞİNDEN IRKÇILIK ATEŞİNE’

Reinart’ın ardından konuşan Suriyelilerle Dayanışma Derneği’nden Muhammed Salih, dernek olarak anmaya katılanlara sonsuz teşekkürlerini sundu. 6 Eylül 2012 Ege Denizi Ahmetbey’de 110 mülteci taşıyan bir teknenin battığı ve 64 kişinin vefat ettiği faciayı hatırlatan Salih, “Boğulmaktan, yangından ve diktatör ateşinden, ırkçılık ateşine…” dedi. Salih, katledilen mülteci gençleri andı.

Açıklamanın ardından katledilen iki Suriyeli gencin mezarına çiçekler bırakıldı.

Açıklamada imzası bulunan kurumlar ise şu şekilde;

İzmir Tabip Odası
İzmir Barosu
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi (İHD)
İnsan Hakları Vakfı İzmir Şubesi (TİHV)
ÇHD İzmir Şubesi
Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği
KESK İzmir Şubeler Platformu
TMMOB İzmir İKK
Sığınmacılar Hakları Platformu
Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır Platformu
İnsan Hakları Derneği
Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi
Halkların Demokratik Kongresi Göç ve Mülteciler Meclisi
Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir Bileşenleri
İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği
Hak İnisiyatifi
Göçmen Dayanışma Ağı/Ankara
Göç İzleme Derneği
İmece- Der
Halkevleri
TJA
HDK İzmir İl Meclisi
Tarlabaşı Dayanışma
Demokratik Alevi Derneği
Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir
Demokratik Kadın Hareketi
İzmir Dayanışma Akademisi (İDA)
Özgür Baretliler İzmir
İzmir Müzisyenler Derneği
Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der)
Mülteci Dayanışma Platformu
İnsan Hakları Gündemi Derneği
Dikili Kadın Platformu
Foça Barış Kadınları
Yaşamak Derneği
Sokak Sanatçıları Derneği
Genç LGBTİ+ Derneği
İzmir Kent Konseyi Mültecilerle Dayanışma Grubu
Eşit Yaşam Derneği