Yanan ormanların genişliği 85 bin futbol sahası büyüklüğünde

Yanan ormanların genişliği 85 bin futbol sahası büyüklüğünde
Yayınlama: 09.09.2021

HDP’nin açıkladığı Tarım Bülteni’ne göre, ülkede Temmuz- Ağustos aylarında yaşanan orman yangınlarında yaklaşık 85 bin futbol sahası büyüklüğündeki alan kül oldu. AKP döneminde 148 bin hektar orman satıldı Halkların Demokratik Partisi (HDP), 2021 Ağustos ayı Tarım Bülteni’ni yayımladı. Hazırlanan bültende, 28 Temmuz 2021’de başlayıp iki hafta boyunca devam eden orman yangınları sonucunda çıkan tahribatlara yer verildi. Orman yangınları sonucu canlılardan temiz havaya, su kaynaklarından yerleşim yerlerine kadar birçok yaşam alanı içindeki ağaçlar ve bitkilerin yok olduğu ifade edildi. Binlerce gönüllü, sivil toplum örgütleri, itfaiye çalışanları ve belediyelerin dayanışma göstererek yangınlarla mücadele ettiği belirtilen bültende, “AKP iktidarı ormanları peşkeş çekilecek rant alanı olarak gördüğü için devletin yangın söndürme lojistiği konusunda ne kadar yetersiz envantere sahip olduğu ortaya çıktı. AKP iktidarı, orman yangınlarını ancak yurt dışından kiralanan uçaklarla söndürebildi” denildi. 

BAKANLIK ENGELLEDİ 

Kürt illerinde askeri operasyonlar sonucu meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekilen raporda, “Binlerce hektarlık alan içindeki canlılar ve ağaçlarla maalesef yok olmuştur. Dersim, Bitlis, Bingöl, Şırnak ve Hakkâri olmak üzere birçok Kürt ilinde meydan gelen orman yangınları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından söndürülmezken, bölgede yaşayan insanlar tarafından söndürülmesi, İçişleri Bakanlığı tarafından engellenmektedir. Orman yangınlarının nedeni iklim değişikliği olmasına rağmen partimizi hedef alan AKP iktidarının ne kadar büyük doğa düşmanı olduğu bültenimizdeki verilerle görünür olmuştur” ifadeleri kullanıldı. 

2B STATÜSÜNDEKİ 148 BİN HEKTAR ARAZİ SATILDI 

Raporda, ormanların maden, enerji, turizm gibi ormancılık dışı tahsislerle birlikte parça parça satıldığı belirtilerek, şu bilgilere yer verildi: “AKP iktidarı döneminde 148 bin hektar alan 2B arazi kapsamına alınarak satılmıştır. Türkiye’de 2012 yılına kadar, 2B araziler Anayasa gereği sadece orman köylülerine satılabilir ya da kiralanabilirken, 2012 yılında AKP’nin çıkardığı yasal düzenleme ile 2B arazilerini herkese kiralanmasının ve satılmasının önü açılmıştır. Orman Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, 2008 yılında orman parça sayısı 101 bin iken, 2019 yılında orman parça sayısı yüzde 56 artarak 158 bine yükselmiştir. 2008 yılında Türkiye’de 10 hektardan küçük ormanlık alan 55 bin 484 adet iken, bu sayı, 2019’da 120 bin 789 adede çıkmıştır. 10 ila 99 hektar arası ormanların sayısı ise 2008 yılında 33 bin 829 iken 2019’da 30 bin 116’ya inmiştir.” 

159 ORMAN YANGINI 

Türkiye’de 2008 ila 2020’de, her yıl ağustos ayına gelindiğinde çıkan orman yangını sayısı ortalama 59 iken bu sayının 2021’de 159’a çıktığı bilgisi verilen raporun devamı şu şekilde:  “2011-2020 yıllarını kapsayan 10 yılda toplam 26 bin 311 orman yangını çıktı. Bu dönemde yıllık yangın ortalaması 2 bin 631 olarak kayıtlara geçmiştir. Sadece Muğla ve Antalya’da yanan ormanlık alan yaklaşık 124 bin hektardır. Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde çıkan orman yangınlarında. Manavgat’ta 30 bin, Bodrum’da 12 bin 600, Marmaris’te 8 bin ve Güzelbağ çevresinde yaklaşık 6 bin 500 hektarın zarar gördüğü ve toplam yanan alanların yaklaşık 85 bin futbol sahası büyüklüğünde olduğu tespit edilmiştir. 

KÜRESEL ISINMA

 Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panel (IPCC) yayımladığı  6. Değerlendirme Raporuna göre küresel ısınmanın insan kaynaklı ve daha önce görülmemiş seviyede yükselmiş durumdadır. Gezegenin büyük kısmı özelikle insan eliyle sıcak dalgalarının etkisi altındadır. IPCC’nin yayımladığı rapora göre sıcaklık artışını 1,5 derecede sınırlamak için, ülkelerin, emisyonlarını 2030’a kadar yarıya indirmesi gerekiyor. Mevcut iklim politikaları ve ulusal katkı beyanlarına göre 2100 yılında en iyi ihtimalle öngörülen sıcaklık 2,7 derecedir. 

DEDAŞ’IN ÇİFTÇİLERE ZULMÜ

 Güneydoğu Anadolu bölgesinde Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (DEDAŞ) çiftçilere yaptığı zulüm devam ediyor. Şanlıurfa’da DEDAŞ’ın elektrik kesmelerini protesto eden çiftçilere kolluk güçleri tarafından şiddet uygulanmıştır. DEDAŞ yandaş şirket olduğu için AKP DEDAŞ’ın yurttaşlara zulüm yapmasına izin vermektedir. 

FINDIK ÜRETİCİLERİ 

Fındık üreticileri TMO’nun Giresun Kalite fındık için kg 27 TL Levan Kalite fındık için 26,5 TL olarak duyurduğu alım fiyatını yeterli bulmamıştır Fındık üreticileri, fındık üretiminden kar elde edebilmeleri için fındık alım fiyatlarının en az 30 TL olması gerektiğini ifade etmektedir.  

MERA ALANLARI 

Türkiye’de mera alanları 1975 yılında 21 milyon hektar iken şu anda 11 milyon hektara gerilemiştir. Çiftçiler, girdi fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde  100 yükselmesine rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere dönümde 16 TL verilen mazot desteğinin gerçek fiyat endeksine oranla çok düşük olduğunu düşünmektedir.”(MA)

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.