Yelda Gecesi Batman’da kutlandı

Yelda Gecesi Batman’da kutlandı
Yayınlama: 21.12.2022

Yelda Gecesi Bayramı, Batman’da dengbêj etkinliğiyle kutlandı.

Batman’da Destar Dergisi,  Ari Dil Araştırmaları ve Kültür Derneği (ARİ-DER), Bahar Kültür Merkezi,  tarafından Yelda Gecesi Bayramı yoğun bir katılım ile kutlandı. Êlih Barosu  Tahir Elçi konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe,  Tevgera Jinên Azad, Barış Anneleri Meclisi, HDP,DBP İl Örgütleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Saygı duruşunun ardından konuşan ARÎ-DER Eşbaşkanı Mazlum Tenha “Birçok merkezde kutlama yapılıyor. Kürt tarihinde önemli bir yer tutan Yelda kutlaması için her sene program düzenlemeyi planlıyoruz. Asimilasyona karşı dilimize, kültürümüze sahip çıkacağız. Bu gece hepimize kutlu olsun” dedi.

Yazar Muhsin Özdemir de gecenin önemine değinerek, “Newroz kutlayan halkların  kutladığı bir bayram olarak da biliniyor. Bu bayram kültürümüzün bir parcasi. Aydınlığın doğumu anlamına da geliyor. Newroz ile Yelda kutlamasının birleştiği noktalar var. İkisinde de direnişi var” ifadelerini kullandı.

Kutlamanın başında Yelda Gecesi’nin tarihini anlatan sinevizyon izlendi. Ardından şiir okundu. Daha sonra denbêj dinletisi gerçekleşti.  Dinleti ardından ise ARÎ-DER’den

Kürtçe dil eğitimini tamamlayan 30 kursiyere sertifika verdi. Kutlama şarkılar ve alkışlarla sona erdi.