Bismil’de yapılan Newroz kutlamasında 5 yaşındaki ikiz çocukların da yöresel kıyafetlerinin çıkarılarak, karakola götürüldüğü öğrenildi.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 19 Mart’ta gerçekleştirilen Newroz kutlamasında yöresel kıyafet giyen çok sayıda kişi, “örgütsel kıyafet giymek” gerekçesiyle engellenmiş ya da gözaltına alınmıştı. Alana alınmayanlar arasında yöresel kıyafetler giyen 5 yaşındaki A.B ve E.B. isimli ikizlerin de olduğu öğrenildi. İkizler, gözaltına alınan anneleri Zeynep B. ile birlikte Bismil Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Burada anne Zeynep B.’ye “Bu elbiseleri nereden aldınız?”, “Yasak olduğunu bilmiyor muydunuz?” şeklinde sorular yöneltildi. Zeynep B., “Daha öncede bu elbiselerle Newroz’a katıldık. Ortada herhangi suç unsuru yok. Bu elbiseler bizim yöresel elbiselerimiz” şeklinde ifade verdi. Tutanağın ardından ikizlerin de parmak izi alınarak, anne serbest bırakıldı.

İKİNCİ GÖZALTI

Zeynep B., serbest bırakıldıktan sonra ikiz çocukları üzerindeki yöresel kıyafetleri çıkararak, kutlamalara katıldı. Zeynep B., kutlamalar sonrası “İmzanız eksik, gelip imza attın” gerekçesiyle yeniden emniyete çağrıldı. Emniyete giden Zeynep B., bir günlük gözaltının ardından 20 Mart’ta sağlık kontrolünden sonra serbest bırakıldı. Emniyette Zeynep B’ye, daha sonra savcılığa ifade vereceği söylendiği öğrenildi.

5 YAŞINDA KARAKOLLA TANIŞTILAR

Baba Nedim B., yıllardır yaşamlarının her alanında giydikleri yöresel kıyafetlerin bir günde “yasaklandığını” ifade etti. Nedim B., “Herhangi bir karar gösterilmeden bu yasağı önümüze koydular. Yasal bir uygulama değil. Keyfi bir uygulama ile ikizler gözaltına alındı. O soğukta elbiseleri çıkarıldı. Daha sonra emniyette götürüldü. 5 yaşında karakol ile tanıştılar. Bunu yaparken herhangi hukuki bir karar göstermediler. Yasa dışı bir şekilde gözaltı durumu gelişti. Çocuklarıma yaşatılanlar karşısında herkesi duyarlı olmaya çağırıyorum” dedi.

‘ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU’

Yaşananlardan kaynaklı çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Nedim B., “Her polis kelimesi duyduklarında korkuyla sarsılıyorlar. Küçük çocuklara bunu yapanlar hiç mi utanmadı? İnsanları öldürenlere gözaltı işlemi bile yapılmazken, 5 yaşındaki çocuklarıma sırf yöresel kıyafet giydikleri için bunu reva gördüler. Bunu yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

MA / Fethi Balaman