Yüksek faturalar ‘Soygun Var’ dükkanına asılıyor

Yüksek faturalar ‘Soygun Var’ dükkanına asılıyor
Yayınlama: 02.02.2022

Bingöl’de yüksek elektrik faturalarına tepki amaçlı “Soygun Var” yazısının asıldığı dükkanın camı, farklı esnafların faturalarını astığı yer haline geldi. 

Bingöl’de berber dükkanı işleten Sadim Balat ve Erhan Bayantemur adlı kuzenler, yeni zamlarla birlikte elektrik faturalarının 300 TL’den bin 50 TL’ye yükselmesine tepki göstermek amacıyla bir süre önce iş yerlerinin camına “Soygun Var! TEDAŞ zulmüne hayır” yazısı astı. Mezopotamya Ajansı’nın yaptığı haber sonrası kentteki diğer esnaflar da yüksek faturalarını kuzenlere ait dükkanın iş yerine asmaya başladı. Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürlüğü de kuzenleri arayarak, bölgede yetkinin Aksa Fırat Elektrik olduğunu kaydetti. Kuzenler, bunun üzerine cama astıkları yazıda, “Soygun Var. Fırat Aksa Zulmüne Hayır” şeklinde düzeltmeye gitti.  

İŞSİZLİK VE YÜKSEK FATURALAR

Kuzenlerden Sadim Balat, 3 kişi çalıştıklarını ve işlerinin düşüklüğünden dert yandı. Balat, “İş yok, dükkan boş. Geçen hafta yoğun kar nedeniyle bir hafta dükkan kapalıydı. Buna rağmen önceki ay gelen fatura 300 lira iken bu ay bin 100 lira geldi. Dükkanda fön makinesinden da başka bir şey yok” diye belirtti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faturalara dair konuşmasını anımsatan Balat, “Gelip görsünler faturaları. Akşam aldığımızı sabah alamayacak hale geldik. Bütün ürünlerde ciddi bir artış var. Yaşanan bütün zamlara rağmen biz zam yapamıyoruz. Çünkü zaten iş yok. Zam yaptığımız takdirde müşteri kalmaz” diye kaydetti.

YÜKSEK FATURALARLA POZ

Çıkan haber sonrası farklı şehirlerden kişilerin kendilerine ulaştığını ve kendilerini tebrik ettiğini aktaran Balat, “Haber sonrası gündem olduk ve insanlar tepki olsun diye faturaları dükkana getirip asıyor. Dükkanın önünde fotoğraf çekiyorlar. Büyük bir soygun var. Yetkililere sesleniyoruz; buna bir dur desinler. Gerçekten millet perişan olmuş ve evine ekmek götüremeyen insanlar var” şeklinde konuştu.

KİRA ZAMMI

İşsizlikten dert yanan bir diğer kuzen Erhan Bayantemur, “Dükkan 8 metrekarelik bir yer. İş olmamasına rağmen gelen elektrik faturasına şaşırdık. Elektrik faturası yüzünden ısıtıcı yerine montla ısınmaya başladık. Devam ettiği taktirde dükkanı kapatmayı düşünüyoruz” dedi. Zamların yanı sıra kiralarında da artış olduğunu aktaran Bayantemur, “Dükkan sahibi gelip elektriğe gelen zammı örnek göstererek ‘ben devletten insaflıyım, yüzde otuz zam yapacağım’ deyip kirayı 2 bin 500 TL’ye çıkardı. 600 lira zam yaptı. Artık geçinemiyoruz” diye kaydetti.

Bayantemur, yüksek faturaya karşı öfkeli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Elektrik faturasını gördüğüm gibi tepki göstermek amacıyla direk ‘Soygun Var’ yazısını dükkan camına astım. Hak mıdır bu? Hırsız bunlar. İnsanlar dükkanın önüne gelip yüksek faturalar saydırıyor, fotoğraf çektiriyor ve bu yazıyı astığımız için tebrik ediyor” dedi.

SOYGUN

Berber dükkanda çalışan Mikail Bozan, faturaları “soygun” olarak nitelendirdi. Bozan, “Böyle bir şey olamaz. Bu zamlar hükümetin yanlış politikalarından kaynaklanıyor. Bu şekilde bizleri terbiye etmesinler. Bu sistem bu şekilde devam etmez” dedi.

TEPKİ HÜKÜMETE

Dükkan önünden geçen ve “Soygun Var” tepkisini haklı bulduğunu ifade eden Cuma Karaaslan da, tepkinin elektrik şirketin yanı sıra devlete ve hükümete olduğunu kaydetti. Karaaslan, “Çok cesurlarsa KDV’yi kaldırsınlar, daha da cesurlarsa ‘bu zamları biz yapmadık’ desinler” dedi.

Yaşanan zamları “adaletsizlik” olarak nitelendiren bir başka yurttaş, “Türkiye dışında kimse böyle bir adaletsizliğe tahammül etmiyor. Emekli bir insanım. Bu zam gelmeden önceki elektrik faturasını ödeyemiyordum. Şimdi ne yapacağım? Faturaları ve diğer tüketim ürünlerini nasıl ödeyeceğim bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

MA / Cengiz Özbasar

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.