Yunanistan’dan Erdoğan’a ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ yanıtı: Yeni bir Maraton’la karşı karşıya kalırlar

Yunanistan’dan Erdoğan’a ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ yanıtı: Yeni bir Maraton’la karşı karşıya kalırlar
Yayınlama: 21.11.2022

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine yanıtında ‘Maraton Muharabesi’ne göndermede bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerine Atina’dan yanıt geldi. Yunanistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Konstantinos Floros, Yunan-Pers Savaşları’nda dönüm noktası sayılan Maraton Muharebesi’ne göndermede bulunarak, “[Gece] ‘Gelme’ gibi ölümcül bir hata yapan herkes, yeni bir Maraton’la karşı karşıya kalacak” dedi.

Yunan gazetesi Kathimerini’nin İngilizce edisyonunda yer alan habere göre Floros, Yunanistan Silahlı Kuvvetler Günü kutlamaları vesilesiyle konuştu. “Biz barış istiyoruz ve barış için çalışıyoruz” diyen Floros, “Gelme’ gibi ölümcül bir hata yapan herkes, yeni bir Maraton’la karşı karşıya kalacak” ifadelerini kullandı.

Floros, “Eminim ki her bir Yunanlı geçmişte pek çok kez olduğu gibi ülkesini korumak için iyi mücadele verecek. Bir toprak zerresi için, bir kaya için, bir Yunan taşı için bile. Çünkü biz onlara sahip olmak için ağır bir bedel ödedik” diye konuştu.

MARATON MUHAREBESİ NEDİR?

Maraton Muharabesi, M.Ö. 490 yılında, bugün Yunanistan’ın Doğu Attika Bölgesi’nde bulunan Maraton Ovası’nda meydana gelmişti. Tarihçiler Atina ordusunun zaferini, Greklerin Pers istilalarına karşı savaşında dönüm noktası olarak görüyor. İlk olarak 1896 yılında Atina Olimpiyatları’nda, Maraton Ovası ile Atina arasında koşulan Maraton Koşusu da bu söylenceden esinlenmiştir.

Erdoğan, Doğu Akdeniz konusunda gerilim yaşanan Yunanistan’a hitaben “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözlerini ilk olarak eylül başında söylemiş, geçen hafta G-20 zirvesi dönüşünde de tekrarlamıştı.