Mersinli yurttaşlar, artık temel tüketim ihtiyaçlarını dahi karşılayamadıklarını, çözümün ise ancak ortak mücadeleyle olabileceğini belirtti.

Ekonomik kriz ve hayat pahalılığı ile 2022 yılına giren yurttaşlar, yılın ilk gününe yüksek zamlarla uyandı. Elektrik, doğalgaz, ev kiraları başta olmak üzere temel tüketim mallarına yapılan zamlar ile yurttaşlar artık geçinemiyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 36’lık enflasyonu katlamalı hisseden yurttaşlar, söylemleriyle Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) yüzde 82,81 olarak açıkladığı verileri doğruluyor. Mersinli Sefa Özdemir, hayat pahalılığını şu sözlerle özetliyor: “100 TL olmuş 10 TL.”

EKMEĞE 400 TL HARCAMA

Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Metropol Semti’nde hayat pahalılığına dair mikrofon uzattığımız yurttaşlar, hükümetin “tarihi artış” diyerek sunduğu asgari ücretin 2022 yılının daha ilk gününde eridiğini söyledi. Mersin’de yaşayan üç çocuk babası Mustafa Öz, “Asgari ücretin bin 500’lik kısmı zaten yılın ilk gününde zamlarla eridi. Her gün yeni zamlarla uyanıyoruz. Bakın üç çocuğum var, ben sadece ekmeğe aylık 400 TL harcıyorum. Evimin kirası bin 500 TL. Bir tüp 250 TL olmuş. Eee gerisini siz düşünün, kalan para ile yiyecek mi alacağız, çocuklarımızı mı giyindireceğiz, ne yapacağız?” şeklinde konuştu. Öz, krizden kurtuluşun ise erken bir seçimle olacağını belirtti.

YÜZDE 500 ZAM

Asgari ücretle çalışan bir diğer yurttaş Bilal Deniz. Yeni yılda üst üstte zamlara maruz kaldıklarını belirten Deniz, “Zamlar belimizi büktü. İşten de yeni ayrıldım. Bakın daha bugün içtiğim sigaraya dört TL zam geldi. Durum vahim” dedi. Deniz, “insanlara ne yapmaya çalışıyorlar” diye sorarak, şunları kaydetti, “İnsanlara olan borcumuzu ödeyemediğimiz için mahcup oluyoruz. Diyorlar ki ‘Asgari ücrete yüzde 50 zam yaptık.’ Tamam asgari ücrete yüzde 50 zam yaptınız ama ürünler de yüzde 500 zam yaptınız. Kimse bu durumdan memnun değil.”

Çözüm olarak gidişata karşı ortak bir iradenin sağlanması gerektiğini belirten Deniz, “Bu iş bir kişiyle olacak şey değil. Herkes bir olup hakkını aramalı” dedi.

EMEKLİLER GEÇİNEMİYOR

Emekli Şener Karaman da emeklilere verilmesi için gündeme gelen zamlara tepkili. Karaman, devletin işverenden daha düşük bir zam yaptığına tepki göstererek, şunları söyledi: “Son derece büyük bir ekonomik kriz var. Saklanacak bir şey değil. Bu durumun gideceği yer belli. Ben emekliyim geçinemiyorum. Bakın devlet emekliye yüzde 27 oranında zam yapıyor. İşverenden de işçiye yüzde 50 zam yaptırıyor. Demek ki devlet kendini koruyor. Devlet işveren kadar zam yapamıyor.”

PEYNİRE YÜZDE 40 ZAM

Hayat pahalılığın artık sürdürülemez boyutlara vardığını da ifade eden Karaman, Tarım Kredi Kooperatif Marketlerine satılan peynirlere bile bir haftada yüzde 40 oranında zam geldiğini belirtti. Karaman, “Bir hafta önce 46 TL ye aldığım peynir Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde şu an 69 lira olmuş. Devlet bile kendi imal ettiği peynire yüzde 40 zam yapmış” diyerek zamlara tepki gösterdi.

SOSYAL FAALİYETLER KALMADI

Tabla üzerinde meyve satarak yaşamını idame ettirmeye çalışan Sefa Özdemir, ekonomik krizin başta sosyal hayatı olmak üzere tüm alanlarda kendilerini etkilediğini söyledi. Özdemir, “Elektrik zamlı, su zamlı, ekmek zamlı, otobüs zamlı” derken, Songül Kuş adlı yurttaş ise, alınan bir ürünün fiyatının bir saat sonra gelen zamlarla daha da pahalandığını söyledi. Kuş, “Dün yumurta aldım, bugün baktım daha fazla olmuş. Böyle devam ederse, halk zaten isyan etmiş artık sonumuz nereye varacak ben de bilmiyorum” dedi.

EVDEN ÇIKARMA BASKISI

Müzisyen Servet Bilgiç ise şunları belirtti: “Ben şahsen hiçbir şeye yetişemiyorum. Kirayı ödüyorum, elektrik faturası geliyor. Onu ödüyorum çocuğun servis parası geliyor. Ne yapacağız bilmiyorum. Daha bugün ev sahibi beni arayarak, ‘Kirayı vermezsen evden çık’ dedi bana.”