‘Zorava Çayı’nda HES istemiyoruz’

‘Zorava Çayı’nda HES istemiyoruz’
Yayınlama: 20.08.2021

 

SİİRT – Zarova Çayı için hazırlanan ÇED raporunun usule uygun olmamasına karşın yargının izin vermesine tepki gösteren HDP’li Meral Danış Beştaş, HES projelerinin sonlandırılmasını istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı-Şavura köyünden geçen Zorava Çayı’na kurulmak istenen Hidroelektrik Santral (HES) projesine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İktidarın, yurttaşların tüm karşı çıkışlarına rağmen yıllardır HES yapımında ısrarcı olduğunu belirten Beştaş, “Oysa HES projelerinin etkisiyle iklimde değişiklik yaşandığı, bunun da ani ve yoğun yağışlara yol açtığı ve neticede sel felaketlerine sebep olduğu bilinmektedir. Konuya dair ilgili meslek odaları, akademisyen ve STK temsilcileri açıklamalar yapmış; yurttaşlar HES istemiyoruz diye alanlarda seslerini duyurmaya çalışmıştır. Ancak iktidarın ranttan ve kar hırsından vermediği tavizler, doğa yıkımını beraberinde getirmiştir” dedi.

İKİNCİ HES

Siirt’in Eruh ilçesine bağlı Kuşdalı-Şavura köyünden geçen Zorava Çayı’na da, 2015 yılında köylülerin tepkilerine rağmen HES projesi yapıldığını hatırlatan Beştaş, beş yılın ardından tamamlanan proje sonrası yaklaşık 7-8 kilometre yakınında yeni bir HES projesi yapılmak istenildiğini aktardı.

ÇED RAPORU

Projenin Devlet Su İşleri (DSİ) ile Tigris Enerji Üretim A.Ş. tarafından ortak inşa edileceğini belirten Beştaş, “Proje, 21 Mart 2019 tarihinde ‘Mergi Regülatörü ve Hidroelektrik Enerji Üretim Tesisi için Su Kullanım Hakkı Anlaşması’ kapsamında imzalandı. Ancak ÇED raporu usule uygun değildi, bu nedenle Şavura halkı yargı yoluna başvurdu. İdare mahkemesi tarafından iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilmesine rağmen dava doğa aleyhine neticelendi. Oysa aynı mahkeme yürütmeyi durdurma kararlarında yapılacak olan HES’in ekolojik dengeyi bozabilecek ve telafisi imkansız zararlara yol açabilecek yönüne vurgu yapmıştı. Fakat netice çok farklı oldu. Mahkemeler bağımsız olma özelliğini yitirdikçe doğa, insan yaşamı gibi en temel kavramlar kurban ediliyor. Sırf iktidarın gemisi yürüsün, sırf sermaye daha da güçlensin diye! Doğal yaşam, ekolojik denge, insan hakları, yok hükmünde yargı nezdinde” diye belirtti.

‘HES PROJELERİ SONLANDIRILSIN’

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: “Umuyoruz ki bu süre zarfında bu karar kaldırılır ve uygulanmaz. Sermaye 3 kuruş kazanacak, iktidar bundan nemalanacak diye koskoca halkın olan yerlerin yok edilmesine daha fazla seyirci kalınmasın! İnsana, yaşama, doğaya saygı her şeyin üstündedir. Yok ettikçe yok olmaya mahkumsunuz, lütfen bu da bu yıkımı gerçekleştiren tüm paydaşların aklında olsun! İktidara sesleniyor ve tüm HES projelerin sonlandırılmasını talep ediyoruz.”

instagram volgers kopen

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.