18 yaşında girdiği cezaevinden 48 yaşında tahliye oldu

18 yaşında girdiği cezaevinden 48 yaşında tahliye oldu
Yayınlama: 31.03.2023

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Remzi Topdemir, 18 yaşında girdiği cezaevinden 48 yaşında tahliye oldu.

Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuklu bulunan Remzi Topdemir, 30 yıl 3 ayın ardından cezaevinden çıktı. Topdemir, 1993’te henüz 18 yaşındayken, Amed’in Rezan (Bağlar) ilçesine bağlı Mezirkê (Pınaroğlu) köyünde gözaltına alındıktan sonra çıkarıldığı Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yapılan yargılamada “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Topdemir, karar mahkemesinde slogan attığı gerekçesiyle 3 ay daha hapis cezası verilmişti. Topdemir, aldığı cezanın dörtte üçü olan 30 yıl 3 ay olan cezasını tamamlamasının ardından bulunduğu cezaevinden 48 yaşında tahliye edildi.

Topdemir ailesi, cezaevi önünde karşılamak için sabahın erken saatlerinde soğuk havaya rağmen cezaevinin önüne geldi. Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUHAY –DER) Amed Şubesi, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) avukatı Aslı Bulut ve çok sayıda köylüsü, Topdemir’i karşılamak için aileyi yalnız bırakmadı.

Topdemir, tutuklu bulunduğu cezaevi süresi boyunca kendi istemi dışında “Amed, Erzîrom, Mûş, İstanbul ve birçok ilde bulunan cezaevlerine sürgün edildi.Topdemir, cezaevinden zılgıt, alkış ve çiçeklerle karşılandı. Ardından barışın sembolü olan beyaz güvercinler uçurtuldu.

Topdemir, Kendisi için karşılamaya gelenlerle selamlaştıktan sonra konvoy halinde gelen çok sayıda araçla birlikte, doğduğu Mezirkê köyüne doğru yola çıktı.