25 yaşında 1 tutuklama 12 dosya, 16 gözaltı gören Batmanlı genç, göçe zorlanıyor!

25 yaşında 1 tutuklama 12 dosya, 16 gözaltı gören Batmanlı genç, göçe zorlanıyor!
Yayınlama: 15.10.2022

İki yılda 16 kez gözaltına alınan ve hakkında 12 dava açılan HDP Gençlik Meclisi Üyesi Vedat Özer, evine yapılan baskında kentti annesiyle birlikte terk etmesi için tehdit edildi. Özer, görevli polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Batman’da yaşayan Vedat Özer (25) adlı genç, 2015 tarihinden bu yana devlet güçlerinin sistemli saldıranlarına maruz kaldı. Özer, 9 Aralık 2015 tarihinde çocuk yaşta iken “örgüt üyeliği” iddiasıyla  gözaltına alınıp tutuklandı. Hakkında açılan davada aynı gerekçesiyle 6 yıl 3 hapis cezası verildi. Özer, cezasını tamamlayarak 29 Ekim 2020’de tahliye edildi. Tahliye sonrası HDP gençlik çalışmalarında yer alan Özer, bu sure zarfında Batman’da 7, Diyarbakır’da 4, İstanbul’da 3, Ankara’da ise 2 olmak üzere toplam 16 defa gözaltına alındı. Özer hakkında 2 kez “örgüt üyeliği”, 2 kez “cumhurbaşkanı’na hakaret”,  6 defa “örgüt propagandası yapmak”, “örgüte yardım etmek” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” iddiasıyla 12 dava açıldı. Dava dosyaları Batman, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara’daki ağır ceza mahkemelerinden sürerken, dava dosyalarında da şimdiye kadar mahkemeler birleştirme yoluna gitmedi. 

Özer, kendisine dönük sistematik saldırılara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gözaltı, tutuklama ve hakkında açılan dosyalara karşı geri adım atmadığını ve atmayacağını kaydeden Özer, polislerin “Kenti terk edin” şeklindeki tehdidi karşısında da geri adım atmayacağını söyledi. 

‘AYAĞINI DENK AL’ TEHDİDİ 

Özer, 12 Mart 2022 tarihinde Newroz çalışmaları sırasında önünün beyaz bir araç tarafından kesildiğini söyledi. Özer, “Çalışmalar bitikten sonra eve doğru gidiyordum. Önümü beyaz bir araç kesti. İçinden 3 kişi çıktı. Bana, ‘ayağını denk al, bugünlerde göze çok çarpıyorsun’ diyerek beni tehdit ettiler. Aracın içinde telsiz sesleri geliyordu. ‘Kimsiniz’ diye sorduğumda, ‘Bizim kim olduğumuz önemli değil’ diyerek saçımdan tutup üst araması ve GBT yaptılar. Bu olaya ilişkin İHD ve savcılığa başvurduk. Basın açıklaması gerçekleştirdik. O günden sonra rahatsız etmediler ancak 1 hafta önce evimize baskın yapıp göç etmemizi istediler” dedi. 

ÖLÜM TEHDİDİ 

Özer, 7 Ekim günü evlerine baskın yapan polislerin tehditler savurduğunu belirterek, “Duvardan atlayıp bahçeye girmişler. Annem onlara ‘ne oluyor’ diye sorduğunda, beni sormuşlar. Annem de Antalya’da olduğumu söylemiş. Onlar da “Oğlunuz Batman’a gelecek, onu da alın çıkın, bu kentten” diye tehdit ediyorlar. Annemde ‘Terk etmiyoruz. Elinizden geleni ardından koymayın’ demiş.  Bunun üzerine onlar, ‘Oğlunuz veya çocuklarınızın başına bir şey geldiğinde sakın devleti aramayın’ diye tekrardan tehdit etmişler.  Son olarak anneme ‘Senin dilin uzundur. Diline hakim ol’ demişler”  diye konuştu. 

‘BAŞ EĞMEYECEĞİZ’

Özer, 3 Temmuz’da evlerine yapılan baskında bir polisin, annesinin başına silah dayadığını belirterek, “Aralarında biri ‘Vur’ dedi. Gözaltına alınırken yolda işkence gördüm. 90’lı yılları aşan bir durum ile karşı karşıyayız. Daha önce köyleri boşaltıyorlardı şimdi hem köy hem de şehirleri boşaltmak istiyorlar. Ancak ne kadar baskı olsa o kadar bağlılığımız büyük olur. Korkutma ile baş eğmedik. Eğmeyeceğiz.  90’ların politikası nasıl işe yaramadıysa bu politikalar da işe yaramayacak. Kentimizi, mahallemizi, toprağımızı terk etmiyoruz. Baskılar bizi yıldıramaz” diye konuştu. 

İHD VE SAVCILIĞA BAŞVURUDA BULUNDU  

Evlerine yapılan baskın ve ölüm tehditlerine ilişkin İHD ve Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuran Özer, başına bir şey gelmesi durumunda polisin sorumlu olacağını kaydetti.  (MA)