50’den fazla kişinin öldüğü intihar saldırısını IŞİD üstlendi

50’den fazla kişinin öldüğü intihar saldırısını IŞİD üstlendi
Yayınlama: 31.07.2023

Pakistan’ın Afganistan sınırındaki Hayber Pahtunhva İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi’nin siyasi mitingine yapılan intihar saldırısını IŞİD üstlendi. Saldırıda en az 54 kişi ölmüş, 100’den fazla kişi yaralanmıştı.

IŞİD, Telegram hesabından yaptığı açıklamada, pazar günü Pakistan’ın kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva eyaletine bağlı Bajaur bölgesinde hükümetle ittifak halinde olan ve radikal İslamcılarla bağlantıları ile tanınan muhafazakar İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) Partisi’nin siyasi mitingine yapılan intihar saldırısının sorumluluğunu üstlendi.

Polis yetkilileri de daha önce yaptıkları açıklamada, patlamayı soruşturan bir terörle mücadele biriminin, saldırının arkasında IŞİD’in olduğundan şüphelendiğini söylemişti. Saldırıyla ilişkili olduğu iddiasıyla üç kişi de gözaltına alınmıştı.

Geo News televizyonundaki habere göre intihar saldırısında, 14 ağır yaralının yaşamını yitirmesiyle, ölü sayısı 54’e çıkmıştı. Saldırıda 100’den fazla kişi de yaralanmıştı. GEO News bunlardan 83’ünün çeşitli hastanelerdeki tedavilerinin sürdüğünü aktarmıştı.

PAKİSTAN TALİBANI SALDIRIYI KINAMIŞTI

Pakistan’da Pakistan Talibanı, Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) ve hükümet arasındaki ateşkesin bozulduğu geçen yıldan bu yana selefi grupların saldırıları yeniden artmıştı. Ocak ayında kuzeybatıdaki Peşaver şehrinde bir camiye yönelik bombalı saldırıda 100’den fazla kişi ölmüştü ancak ülkede ancak siyasi partilere yönelik saldırılar nadiren gerçekleşiyordu. Son aylardaki saldırıların çoğunun arkasında TTP ve bağlantılı gruplar yer alırken, Pakistan Talibanı pazar günkü saldırıyı kınamıştı.