ABD’den Garê açıklaması

ABD: Irak’taki Kürdistan bölgesinde Türkiye vatandaşlarının ölümü nedeniyle çok üzüldük.

ABD’den Garê açıklaması
Yayınlama: 15.02.2021

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Garê’ye yönelik operasyonda vurulan kampta 13 Türkiye vatandaşının ölmesine ilişkin olarak ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir açıklama yapıldı.

Sözcü Ned Price’ın Twitter hesabından yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Amerika Birleşik Devletleri, Irak’taki Kürdistan bölgesinde Türkiye vatandaşlarının ölümü nedeniyle çok üzülmüştür. NATO müttefikimiz Türkiye’nin yanındayız ve son çatışmada hayatını kaybedenlerin ailelerine de taziyelerimizi iletiyoruz. Eğer Türkiyeli sivillerin ölümünün, PKK tarafından gerçekleştirildiği yönündeki haberler doğrulanırsa, bunu olabilecek en şiddetli şekilde kınıyoruz.”

ABD’nin açıklamasına tepki gösteren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Sözde terörle mücadele ettiğini söyleyen ülkeler (PKK katliamına) sessizler ya da ‘eğer’ ve ‘ama’larla geçiştirmeye çalışıyorlar” dedi.

TARAFLARIN İDDİALARI NELER?

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar Garê’de kontrol altına alınan bir mağarada yapılan aramalarda, alıkonulan 13 kişinin naaşlarına ulaşıldığını söylemiş, “Masum ve silahsız vatandaşlarımızdan birinin omzundan, diğer 12 vatandaşımızın başlarından vurularak şehit edildikleri tespit edilmiştir” demişti.

Olayla ilgili ANF haber ajansı ise öldürülen kişilerle ilgili olarak “Üç gün boyunca gelişen ağır bombardımanlar, kamp dışında ve içinde gelişen yoğun çatışmalar elimizde esir olarak bulunan MİT mensubu, asker ve polislerin bir kısmının yaşamını yitirmesine yol açmıştır” iddiasında bulunmuştu. Örgütün iddiasında ” Bu kampa yapılacak bu kadar saldırı sonucunda hiç kimsenin oradan sağ olarak kurtulamayacağı gerçeği en sıradan askeri bilgiye sahip bir kişi tarafından dahi bilinebilecek bir husus olmasına rağmen, bu kampa dönük yapılan saldırı hiçbir biçimde onların kurtarılmasına dönük olmayıp tamamen imha edilmeleri amaçlanarak yapılmıştır” dendi.