AB’den Suriyeliler için 1 milyar euroluk ek destek taahhüdü

AB’den Suriyeliler için 1 milyar euroluk ek destek taahhüdü
Yayınlama: 10.05.2022

 AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Suriyeliler için 2022’de ek 1 milyar euroluk destek taahhüt ettiğini bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Suriye ve Bölgenin Geleceğinin Desteklenmesi Konferansı’ başlıklı 6’ncı Brüksel Konferansı’nın açılışında konuştu.

‘SAVAŞ FİYATLARI ETKİLEYECEK’

AB Temsilcisi Borrell, “Suriye rejim bölgeleri de dahil olmak üzere halkın yüzde 90’ı yoksulluk içinde yaşıyor. Yüzde 60’ının gıda güvenliği bulunmuyor. Bir sonraki öğünün nereden geleceğini bilmiyorlar. Rusya’nın Ukrayna’da açtığı savaş gıda ve enerji fiyatlarını artıracak ve Suriye’de durum daha kötü olacak” diye belirtti.

‘GÜVENLİ DÖNMELERİNİ UMUYORUZ’

Suriyelilere ev sahipliği yapan Türkiye, Lübnan, Ürdün, Mısır ve Irak gibi ülkelerin üzerindeki yükün ağır olduğunu belirten Borrell, “Bu insanların evlerine gönüllü, sürdürülebilir, güvenli ve onurlu şekilde dönmelerini umuyoruz” dedi.

‘1 MİLYAR EUROLUK TAAHHÜT ETTİK’

Borrell, AB’nin geçen sene 2022 için 560 milyon Euro ayırdığını hatırlatarak, “2022 yılı için ek 1 milyar euro taahhüt ettiğimizi duyurmaktan mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

2023 için AB’nin Suriye’de yaşayan Suriyeliler ve bölge ülkelerdeki Suriyeliler için 1 milyar 560 milyon Euroluk destek sağlayacağını bildiren Borrell, “Hepinizden eşit oranda cömert davranmanızı istiyorum” şeklinde çağrı yaptı.

‘SAVAŞ SUÇLARI AYDINLATILMALI’

Borrell, Suriyelilerin hayatlarını yeniden kurmaları için Suriye sivil toplumuyla, yerel örgütler ve liderlerle birlikte çalışılması gerektiğine işaret ederek, alıkonulanların akıbetlerinin, savaş suçlarının aydınlatılması için uluslararası sorumluluğun yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

‘SINIR ÖTESİ KARAR YENİLENMELİ’

Türkiye’den sınır ötesi yardımlara muhtaç milyonların durumunun öncelik olması gerektiği vurgusunu yapan Borrell, “AB, insani yardımların Suriye’nin kuzeyine ulaştırılmasını garanti etmek amacıyla hayati nitelikteki sınır ötesi kararın yenilenmesi için Türkiye ve diğerleriyle birlikte çalışacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘ESED REJİMİNE KARŞI YAPTIRIMLARIMIZ SÜRECEK’

Borrell, “Gündemde Ukrayna var ama Suriye’den vazgeçmeyelim” diyerek, şunları ekledi: “Rusya ve rejim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2254 sayılı kararına bağlılığımızdan vazgeçmeyeceğimizi, bu konferans vesilesiyle anlamalıdır. Esed rejimine yönelik yaptırımlarımızı sürdüreceğiz, insanlar evlerine güvenle dönene kadar ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.