Akbelen’den uluslararası kamuoyuna dört faklı dilde çağrı

Akbelen’den uluslararası kamuoyuna dört faklı dilde çağrı
Yayınlama: 03.08.2023

İkizköy Komitesi, Akbelen direnişinin 11. gününde uluslararası kamuoyuna dört dilde çağrı yaptı. Komite ayrıca yeni stadyum inşaatı ihalesini Limak Holding’e veren Barselona Futbol Kulübü’ne seslenerek, dayanışmaya çağırdı.

 Muğla İkizköy’deki kömür maden sahasının genişletilmesi çalışmalarına karşı köylüler ve aktivistlerin başlattığı doğa nöbeti 11. gününde devam ediyor.

İkizköy Komitesi, uluslararası kamuoyunun dikkatini Akbelen’e çekmek için İngilizce, Almanca, İspanyolca ve Fransızca açıklama yayımladı. Akbelen Ormanı’nın yok edilmesini engellemek için direnildiği vurgulanan açıklamada, “İçtaş-Limak Şirketi, termik santralleri için bu ormanı kömür madenine dönüştürmeyi hedefliyor. Ancak maden bununla sınırlı kalmayacak ve tarım alanlarına, ormanlara, zeytinliklere yayılmaya devam edecek. Dolayısıyla iklim krizinin açıkça en önemli küresel sorun olduğu bir bağlamda Muğla ekosistemini korumak ve bölge halkından çok sayıda kişinin kanserden ölmesini önlemek için Akbelen Ormanı’nı mutlaka korumalıyız. Bu nedenle bu katliam ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır” denildi.

BARSELONA FUTBOL KULÜBÜ’NE ÇAĞRI

Yine açıklamada İspanyol’un Barselona Futbol Kulübü’ne seslenilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Barselona futbol takımının yeni stadyum inşaatı ihalesini Limak Holdinge verdikleri bilgisini aldık. Barselona ekibine çağrıda bulunuyoruz; bizimle dayanışma içinde olun ve bu ihaleyi iptal edin. Ekolojik mücadelemiz tüm canlılar için refah dolu bir yaşam sağlamayı amaçlamaktadır. Ekolojik mücadele, demokratik mücadelenin merkezinde yer alır. Bu nedenle çağrımız demokrasiye inanan herkesedir. Sesimiz olun ve bu mesajı tüm dünyaya yayın. Bu eko kırımı durdurmak için bizimle dayanışma içinde olun.”

NE OLMUŞTU?

740 dönümlük Akbelen Ormanı, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerini işleten Limak Holding ve İÇTAŞ ortaklığındaki YK Enerji tarafından kesilmek istenmişti. 2021 yılında başlayan süreçle birlikte, İkizköylüler, ağaçlar kesilmesin diye ormanda kendilerine ait alanda nöbete başlamış, YK Enerji hakkında yasal yollara başvurmuştu. Akbelen Ormanı’nı kömür sahası olarak kullanmak isteyen YK Enerji’nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinlere karşı açılan davalarda pek çok kez yürütmeyi durdurma kararı alınmış, fakat mahkeme kararları uygulanmamıştı. 2 yıldır devam eden eylemlerde farklı zamanlarda şirket tarafından ormana gönderilen işçiler, ağaçları kesmek isteyince yine jandarma müdahalesi ile karşılaşılmıştı. İkizköy Çevre Komitesi tarafından yapılan açıklamalarda, bugün için ormana girileceği ve ağaçların kesileceği belirtilmişti. Jandarma gözetiminde başlatılan ağaç kesimine karşı köylüler yetkilileri yasalara uymaya çağırıyor. (HABER MERKEZİ)