AKP’nin Siirt’teki listesinde ‘yolsuzluk’ var

AKP’nin Siirt’teki listesinde ‘yolsuzluk’ var
Yayınlama: 12.04.2023

SİİRT – AKP’nin Siirt birinci sıra milletvekilli adayı Mervan Gül, belediye başkanı olduğu dönemde yaptığı yolsuzluklarla biliniyor. 

AKP, 14 Mayıs Pazar günü yapılacak 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için aday listesini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) sundu. AKP’nin Siirt’te birinci sırada aday gösterdiği eski belediye başkanı Mervan Gül, kentte yapmış olduğu yolsuzluklarla gündem oldu. 

Gül, Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi’nden Jeoloji Mühendisi olarak mezun oldu. Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü’nde Mühendis olarak çalıştı. Gül, 2002 yılındaki genel seçimlerde, AKP Milletvekili olarak seçildi. Ancak, Yüksek Seçim Kurulu kararı gereği, seçim iptal edildi ve milletvekilliği tutanağı da iptal edildi. Bu nedenle kentte yenilenen seçimde, Gül yerine siyasi yasağı kaldırılan Tayyip Erdoğan Siirt’en milletvekili seçildi. 2004 yılında, AKP’den Belediye Başkanlığına seçilen Gül,  görevini yürüttüğü sürede yüklü miktarlarda yapılmış yolsuzluklarla gündem olmuştu. 

YOLSUZLUK RAPORU 

Erdoğan için milletvekilliğinden istifa eden ve sonrasında Belediye Başkanlığı’na seçilen Gül hakkında, ilk olarak 28 Mart 2005 tarihinde AKP’li Meclis üyeleri tarafından yaptığı milyonluk yolsuzluk ifşa edildi. 2 AKP’li, 1 SHP’li meclis üyesinden oluşan Denetleme Komisyonu, Gül’ün, “belediyeyi akrabaları için rant kapısına dönüştürdüğünü” açıklamıştı. AKP’li Meclis üyeleri Sadi Aydın ve Hikmet Ekin ile SHP’li Meclis Üyesi Levent Oktay, tarafından hazırlanan raporda dönemin Başbakanı Erdoğan’ın kente gelerek bizzat açtığı Keçiören ve Abdullah Bağış parkları ‘YSE’ ve ‘Huzur2’ adı altında yeniden ihaleye çıkarıldı. Raporda Vakıflar Bankası’ndan yatırılacak ödenekler karşılığında alınan 160 bin hibe hakkında ne belediye ne de bankadan bilgi alınamadı. Kentte yapılan asfalt için 3.5 milyon borçlanıldı. Gül’ün göreve geldiği bir yıllık süre içerisinde kendi yakın akrabalarına çalıştığını kanıtlayan raporda başkanın birinci derecede akrabalarıyla rantsal ilişki sağladığı kaydedildi. 

DANIŞTAY SORUŞTURMA İZNİ VERDİ

Gül ve 7 belediye çalışanı hakkında İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermeyince Belediye Meclisi’nin DTP’li üyeleri Danıştay’a başvurdu. Danıştay 1’inci Dairesinin 19 Eylül 2008 tarihinde almış olduğu karar ile AKP’li başkan Mervan Gül ve 3’ü başkan yardımcısı ve 4 personel hakkında soruşturma izni verildi.  Hakkında yolsuzluk iddiaları bulunan AKP’li Gül, 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde aday adaylığı başvurusu yaptı. AKP İl Başkanlığı’na başvuran Gül, İl Başkanı Bayram Kızılay’a başvuru belgelerini teslim etti. Gül burada yaptığı konuşmada, “Daha tamamlayamadığım projelerim var. İlimizi modern, yaşanabilir bir kent haline getirecek olan bu projelerin gerçekleştirilmesi için tekrar aday oluyorum” dedi.

SEÇİMİ DTP KAZANDI

AKP, Gül’ü belediye başkanlığına aday göstermezken, belediye seçimini dönemin Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) adayı kazandı. 

Gül, 14 Mayıs’taki genel seçimler için AKP’nin birinci sıra adayı olurken, ikinci sırada Fevzi Sevgili ve üçüncü sırada Lokman Özcan yer aldı.