Almanya iç istihbaratından ‘Ülkücü Hareket’ analizi

Almanya iç istihbaratından ‘Ülkücü Hareket’ analizi
Yayınlama: 10.01.2023

Almanya’da iç istihbarat teşkilatı Ülkücü Hareket hakkında yeni bir analiz yayımladı. Ülkücülerin varlığı analizde “iç güvenliğe yönelik bir tehdit” olarak yer aldı.

Almanya’nın iç istihbarat birimi olan Anayasayı Koruma Dairesi’nin (BfV) internet sayfasında “Almanya’daki Türk aşırı sağı” başlığıyla yayımlanan analizde, Ülkücü Hareket’teki şiddet eğiliminin, Almanya’da iç güvenlik açısından tehdit oluşturduğu belirtildi.

“Aşırı sağ, Almanya’daki özgürlükçü demokratik düzene yönelik en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır” ifadelerine yer verilen BfV analizinde, “Türk Ülkücü Hareketi” de bu kapsamda yer aldı.

DW Türkçe’de yer alan analize göre Ülkücü Hareket’in ideolojisi, aşırı milliyetçilik, ırkçılık ve antisemitizm gibi belirli topluluklara karşı düşmanlık güden akımların temel özelliklerini içinde barındırıyor.

ANTİSEMİTİK UNSURLAR DA İÇERMEKTEDİR’

Köklerinin Turancılık ve Pantürkizm’e dayandığına dikkat çekilen ülkücü ideoloji hakkında şu tespit aktarıldı:

“Hareketin ideolojik yelpazesi milliyetçi Kemalizm’den İslamcılara kadar uzanmaktadır. İdeoloji, abartılı milliyetçi unsurların yanı sıra antisemitik ve ırkçı aşırı sağcı unsurlar da içermektedir.”

‘AŞAĞILAYICI VE SİLAHLANMAYA YATKIN’

Bozkurtların “Turan” hedefine işaret edilen, ülkücülerin Türklüğü “üstün bir milliyet ve kültür” olarak gördüklerine dikkat çekilen yazıda, “Bu üstünlük idealine, Ermeniler, Rumlar, Yahudiler, Kürtler veya ABD gibi, Türklük karşıtı oldukları iddia edilenlerin, aşağılanması da eşlik ediyor” görüşü aktarıldı.

Analizde ayrıca Ülkücü Hareket’e destek verenlerin bu tür “düşman algılarına” sahip oldukları belirtilirken, bu kişilerin silahlanmaya yatkın oldukları, ayrıca şiddet eğilimi de gösterdikleri söylendi. (Kaynak)