‘Asım Sultanoğlu’nun Urfa’ya atanmasını kabul etmiyoruz’

‘Asım Sultanoğlu’nun Urfa’ya atanmasını kabul etmiyoruz’
Yayınlama: 05.08.2023

URFA –  Ensar Vakfı davasında hakkında soruşturma açılan Asım Sultanoğlu’nun Urfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atanmasına tepki gösteren Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici, “Asım Sultanoğlu’nun Riha’ya atanmasını kabul etmiyoruz” dedi. 

Karaman’da 2016 yılında 45 erkek çocuğunun istismar edildiği Ensar Vakfı davasında hakkında soruşturma açılan 3 yöneticiden biri olan Asım Sultanoğlu, Urfa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. Henüz Resmi Gazete’de yayınlanmayan atanma haberleri ardından sanal medyada birçok isim tepki gösterdi. Atanma haberlerine bir tepkide Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Riha Şube Eşbaşkanı Mahmut Binici’den geldi. Sultanoğlu’nun çocukları istismara maruz bırakan ve 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Muharrem Büyüktürk ile fotoğraflarının çıktığını hatırlatan Binici, “Biz kimseyi yargılamıyoruz ancak kentimizde İl Milli Eğitim Müdürü olarak görev yapacak birinin bu tarz bir olayda adının dahi geçmesi korkunç bir olaydır. Asım Sultanoğlu’nun Riha’ya atanmasını kabul etmiyoruz” diye konuştu. 

‘BAKANLIKTAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ’

Sultanoğlu’nun 2021 yılında Antalya’ya İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandığı ancak tepkiler üzerine atmanın iptal edildiğini dile getiren Binici, “Bakanlığın bu kişi ile ilgili ısrarı anlaşıla bilmiş değiliz. Bu kişi muhakkak bir yere atanmak isteniyor. Kentimizde ciddi eğitim sorunları bulunurken böylesi korkunç bir olaya adı karışan birinin atanmasını doğru bulmuyoruz. Toplum bu atamayı kabul etmeyecek. Bakanlıktan bu tarz bir atamanın yapılmayacağına dair bir açıklama bekliyoruz” ifadelerini kullandı.  

‘CEZASIZLIK SUÇUN ÖNÜNÜ AÇIYOR’

Çocuklara dönük gerçekleşen istismarda adı geçen Riha’ya atanmasına izin vermeyeceklerinin altını çizen Binici, devamında şunları söyledi: “Kadına ve çocuğa yönelik her türlü sorgulamanın önünü kesenler yaşananların da sorumlusudur. Çocuklara taciz ve tecavüzde bulunanlar ile göz yumanlara yaptırım uygulanmazsa; kadına yönelik şiddetin de önüne geçilemez. Cezasızlık politikaları suçun önünü açıyor. Söz konusu kişi Karaman’da üstüne düşen görevleri yapmadığı istismarın önünü açmıştır. Sürekli kaçak medrese ve benzeri yapılar ile gündeme gelen Urfa’ya atanması anlaşılır değildir. Atanma yapılacaksa liyakat sahibi ve adı her hangi bir olaya karışmamış kişilerin atanması gerektiğini savunuyoruz.” 

NE OLMUŞTU?

Karaman İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun çocukları istismar eden ve 508 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan Muharrem Büyüktürk ile yurtta birlikte fotoğraf çekildiği ortaya çıkmıştı. Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, 9 Mayıs 2014’te “KAİMDER yurdumuzdaki öğrenciler ile sohbete geldik. Maşallah çocuklar pırlanta” yazarak fotoğrafı sanal medya hesabından paylaşmıştı.

YALAN BEYANDA BULUNMUŞTU

Karaman Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun, Karaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “Ensar ve KAİMDER’e ait yurtlara dair” müzekkere cevabında, “İlimizde KAİMDER ya da Ensar Vakfı’na bağlı ev ya da yurt bulunmamaktadır” yanıtını verdiği ve savcılığa yalan beyanda bulunduğu ortaya çıkmıştı. 2019 yılında olaydan 4,5 yıl sonra Sultanoğlu ve iki idareciye soruşturma izni verildi. Ancak aradan geçen zamanda henüz soruşturma ile ilgili bir ilerleme sağlanamadı. 

TERFİ ETTİRİLDİ 

Karaman’da Ensar Vakfı skandalı sonrasında Sultanoğlu, Maraş Milli Eğitim Müdürü olarak atandı fakat halkın “Ensar ile ilişki olan birinin buraya gelmesini istemiyoruz” tepkilerinin ardından atama kararı iptal edildi. Sultanoğlu, bu olayın ardından önce Bursa İl Milli Eğitim Müdürü olarak atandı. 2021 yılında Antalya’ya atanması tepkiler ile engellenen Sultanoğlu, sonra da Milli Eğitim Bakanlığında müşavirliğe terfi ettirildi.