Avrupa’ya iltica eden Serhat Gültekin Türkiye’ye teslim edildi

Avrupa’ya iltica eden Serhat Gültekin Türkiye’ye teslim edildi
Yayınlama: 13.04.2024

Siyasi iltica talebinde bulunduğu Fransa tarafından 10 Nisan’da gözaltına alınan Kürt aktivist Serhat Gültekin, Türkiye’ye teslim edildi. 

Fransa’da siyasi iltica talebinde bulunan ve 2023 Aralık ayından bu yana imzaya tabi tutulan Kürt aktivist Serhat Gültekin, 10 Nisan’da imzaya gittiği sırada polisler tarafından gözaltına alınarak Paris Havaalanı’nda buluna deport merkezine götürüldü. Gültekin, bugün Türkiye’ye teslim edildi. 

Türkiye’deki siyasi çalışmalarından dolayı Diyarbakır 5’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 27 Kasım 2021’de karara bağlanan dava duruşmasında hakkında “Örgüte üye olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası verildikten sonra Fransa’ya siyasi iltica talebinde bulunan Gültekin, Fransa’da 4 Nisan 2021’de tutuklanmış, 2023 Aralık ayında denetimli serbestlik şartıyla tahliye edilmişti. 

Şuanda İstanbul Havalimanı’nda tutulan Gültekin’le görüşme sağlama ve sağlık sorunları nedeniyle hastaneye sevki için Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına talepte bulunan avukatlarının da havalimanındaki bekleyişi sürüyor.

‘ADİL YARGILANMA HAKKI İHLAL EDİLDİ’

Söz konusu duruma ilişkin konuşan Gültekin’in avukatlarından Şule Recepoğlu, Gültekin’in Türkiye’ye teslim edilmesinin hukuka aykırı olduğunu ve yasal bir dayanağı olmadığını belirterek, “Fransa’da 2017 yılında siyasi sığınma talebinde bulanan müvekkilimiz Serhat Gültekin 4 Nisan 2021’de tutuklanmış, 2023’ün Aralık ayında denetimli serbestlik şartıyla tahliye edilmiştir. 10 Nisan Çarşamba sabahı imza atmaya giden müvekkilimiz polisler tarafından kelepçelenerek Paris Havaalanı’nda bulunan deport merkezine götürülmüştür. Fransa devleti, Avrupa Parlementosu’nun, sendikaların ve insan hakları kurum ve kuruluşlarının çağrıları ve protesto eylemlerine rağmen müvekkilimiz Serhat Gültekin’in hukuksuz bir şekilde Türkiye’ye iade edilmesine karar vermiştir. İade kararına ilişkin itirazın 48 saat içerisinde sonlandırılması gerekirken Fransa devleti bu süreyi beklemeksizin Serhat’ı Türkiye’ye iade etmiştir. Türkiye’ye iade edilen Gültekin’in bindirildiği uçak şuanda indi ve Türkiye’ye ulaştı” dedi. 

‘TUTUKLANMASI HALİNDE YAŞAMI TEHLİKEYE DÜŞEBİLİR’

Gültekin’in milyonda bir görülen Marfan Sendromu hastalığı nedeniyle tutuklanmasının telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açabileceğini vurgulayan Recepoğlu, kamuoyuna şu çağrıda bulundu:  “Müvekkilimiz Serhat Gültekin güvenlik görevlilerine teslim edilmek üzere havaalanındaki arındırılmış bölgede tutuluyor. Bizler avukatları olarak savcıyla görüşme yaptık. Hastaneye sevki, güvenli tedavi koşullarının sağlanması ve etkili bir hukuki yardım açısından bizlerle görüştürülmesini talep ettik. Şu anda taleplerimizin sonucunu bekliyoruz. Bu sonucun ne olacağına dair bir belirsizlik mevcut. Avukatları olarak havaalanı ek hizmet binasında bekletiliyoruz. Müvekkilimiz Gültekin’in TEM’den mi yoksa İlamat Bürosu’ndan doğrudan cezaevine gönderilip gönderilemeyeceği hususu henüz belirsizliğini koruyor. Gültekin, nadir bir genetik hastalık olan ‘marfan sendromu’ nedeniyle tedavi görmektedir. Ayrıca kendisi iki kez pnömotoraks geçirmiş ve ciddi mide sorunları bulunuyor. Müvekkilimiz tüm bu sağlık sorunları gözardı edilerek, tedavisi yarım bırakılmış ve hukuksuz bir şekilde gönderilmesine karar verilmiştir. Gültekin Türkiye’ye teslim edildiği taktirde kendisine yapılan hukuksuz muamele ve uzun yıllar hapiste kalacağı bir süreç olacak. Ayrıca Gültekin’in rahatsızlığı nedeniyle de böylesi üzücü bir durumda her an yaşam koşulları tehlikeye düşebilir.”