AYM, HDP’yi kapatma iddianamesini kabul etti

AYM, HDP’yi kapatma iddianamesini kabul etti
Yayınlama: 21.06.2021

AYM, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianameyi kabul etti. HDP, AYM’nin verdiği süre içinde ön savunma yapması bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılması istemiyle hazırladığı iddianamenin ilk incelemesi için bu sabah 10.00’da toplandı. Hızlı bir karar alan AYM, HDP iddianamesini kabul etti, mal varlığına tedbir talebi ise reddedildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından hazırlanan HDP’nin kapatılması iddianamesi, 7 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne gönderildi.

İddianameyi hazırlayan Başsavcı Bekir Şahin 843 sayfadan oluşan iddianamede 451 kişi hakkında siyasi yasak istendiğini açıkladı. AYM raportörü iddianame için kabul edilmeli yönünde görüş bildirdi. Anayasa Genel Kurulu da bu sabah iddianameyle ilgili son kararı verdi.

SÜREÇ NASIL EŞİLEYECEK?

AYM, kararı arından iddianameyi ön savunma için HDP’ye gönderilecek. HDP, AYM’nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını yapması gerekiyor. Ancak parti bu sürenin uzatılması için başvuru yapabilecek. Ek süre talebini ise AYM karara bağlayacak.

Parti tarafından ön savunmanın verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındaki görüşünü sunacak. Bu görüş de HDP’ye gönderilecek ve AYM tarafından belirlenecek tarihlerde, Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Bu karar, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla, 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.
AYM’nin vereceği karar kesin ve bağlayıcı olacak. HDP’nin, AYM’nin kararına karşı başvurabileceği tek mekanizma olan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de “Yürütmeyi durdurma” yetkisine sahip değil ancak ihlal kararı verilebilir.

NE OLMUŞTU?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin uzun süre dillendirdiği HDP’nin kapatılması çağrılarına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 2 Mart Salı günü karşılık verdi. Yargıtay Başsavcılığı Siyasi Partiler Bürosu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazarak Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da arasında bulunduğu 108 sanıklı Kobanê iddianamesinin ekleriyle birlikte kendilerine gönderilmesini istedi.

Kobanê soruşturması kapsamında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da aralarında olduğu HDP’li 9 milletvekili hakkında fezlekelerin örneğini de istedi.

15 GÜN SONRA DAVA

Başsavcılık kaynakları tüm siyasi partilerin faaliyetlerinin takip edildiğini vurgulayarak, söz konusu belgelerin rutin inceleme kapsamında talep edildiğini bildirse de 17 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından HDP’ye kapatma davası açıldı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Şahin’in, HDP kapatılması istemiyle AYM açtığı dava iddianamesinde kapatılma talebinin yanı sıra partinin mevcut ve eski eş genel başkanlarının da aralarında olduğu 687 kişi hakkında 5 yıl süreyle siyasi yasak talep edilmişti.

Yargıtay Başsavcısı, bu siyasetçiler hakkında bugüne kadar başlatılan soruşturmalar, hazırlanan iddianameler ve açılan davalarda verilen cezalar ile birlikte siyasetçilerin basına verdiği demeçleri de gün gün tarih tarih iddianameye eklemişti.

ÇÖZÜM SÜRECİ ETKİNLİKLERİ YER ALDI

Özellikle Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın sosyal medyada ve çeşitli etkinliklerde çözüm sürecine dair açıklamalarına iddianamede geniş biçimde yer verdi. Başsavcılık, bu tweet ve açıklamaları HDP ile PKK arasındaki organik bağın delili olarak gösterilmişti.

KOBANÊ PROTESTOLARI VE İDDİANEMESİ

HDP’ye dair iddianamede, daha önce Kobanê protestolarına dair hazırlanan ve aralarında partili siyasetçilerinde bulunduğu 28’si tutuklu 108 kişi hakkında iddianamenin bu dosyaya ekleneceğinin işaretini veren şu değerlendirmeler yer aldı: “Kobani Olayları, Hendek Olayları ile Gara operasyonu sonrası davalı partililerce yapılan açıklamalar, davalı Partinin Diyarbakır İl Binasının önünde evlat nöbeti tutan ailelerin beyanları ve PKK-KCK silahlı terör örgütüne HDP teşkilatları aracılığıyla katıldıklarını mahkeme huzurunda ikrar eden ‘silahlı terör örgütüne üye olmak’ suçundan yargılanan sanıkların ifadelerine yer verilecektir.”

SOYLU’NUN İDDİASI İDDANAMEDE

İddianamede HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet’in Garê’ye gittiği yönündeki iddialara da yer verilmişti. Taşdemir, iddiaları yalanlamıştı.

19 MART’TA RAPORTÖR ATANDI

AYM, 19 Mart’ta Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davada raportör görevlendirdi. Raportör tarafından 30 Mart’ta hazırlanan raporda, usulen bazı eksiklerin giderilmesi için HDP iddianamesinin iadesini ya da iddianamenin kabul edilip süreç içinde eksiklerin giderilmesini istedi.

AYM’DEN İADE KARARI

AYM Genel Kurulu toplandığı 31 Mart’ta HDP hakkındaki kapatılma davasının ilk incelemesini tamamladı. İddianamede usul yönünden eksiklikleri tespit eden AYM, iddianamenin Yargıtay Başsavcılığı’na iadesine oy birliğiyle karar verdi.

AYM’nin gerekçesinde Anayasa’nın 68 ve 69. maddesindeki “odak olma” fiili kapsamında “partililerin, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği” iddiasıyla ilgili eylemlerinin iddianamede yeterince işlenmediğini belirtti.

BAHÇELİ HEDEF ALDI

AYM kararı ardından yazılı açıklama yapan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “AYM’nin iade kararı milli vicdanda hükümsüzdür, Türkiye’nin var oluş haklarına sadece usul açısından değil, esastan da ileri düzeyde zarar vermiştir” sözleriyle hedef aldı.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Bekir Şahin, 1 Haziran’da iddianameyi yeniden hazırladıklarını duyurmuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.