AYM’den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok

AYM’den Leyla Güven kararı: Hak ihlali yok
Yayınlama: 23.09.2020

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in “adil yargılanma hakkının, örgütlenme özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edilmesine” ilişkin avukatı Reyhan Yalçındağ tarafındna yapılan başvuruya AYM, “hak ihlali olmadığı” yanıtını verdi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven için avukatı Reyhan Yalçındağ tarafından 2019 yılında “adil yargılanma hakkının, örgütlenme özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edilmesine” ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuru karara bağlandı. Başvuruya AYM, “Başvuruya konu yargılama bir bütün olarak incelendiğinde bu hak yönünden bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır” kararı verdi.

AYM’nin kararında şunlar yer aldı: “Başvuruya konu yargılama bir bütün olarak incelendiğinde bu hak yönünden bir ihlalin olmadığının açık olduğu anlaşılmıştır. Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Tanık Dinletme Ve Sorgulama Hakkının, Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Bağımsız Ve Tarafsız Mahkemede Yargılanma Hakkının Ve Adil Yargılanma Hakkı Kapsamında Hakkaniyete Uygun Yargılanma Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin İddialar 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun’un 47’inci maddesinin (3), 48’inci maddesinin 1 ve 2 numaralı fıkraları uyarınca bireysel başvuruda, kamu gücünün neden olduğu iddia edilen ihlale dair olaylarda bireysel başvuru kapsamındaki hakların ne şekilde ihlal edildiği ve buna ilişkin gerekçeler ve deliller açıklanmalıdır.

Temel hak ve özgürlüklere müdahale yok

Başvuruda ihlal iddiasına ilişkin delilleri sunma ve temel hak ve özgürlüğün ihlal edildiğine ilişkin açıklamalarda bulunma yönündeki yükümlülüğün yerine getirilmediği, dolayısıyla iddiaların temellendirilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Örgütlenme Özgürlüğünün, İfade Özgürlüğünün Ve Serbest Seçim Hakkının İhlal Edildiğine İlişkin İddialar Başvuru, Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru inceleme yetkisine girdiği ölçüde ve sunulan belgeler çerçevesinde değerlendirildiğinde; Anayasa’da öngörülen temel hak ve özgürlüklere yönelik bir müdahalenin olmadığı veya müdahalenin ihlal teşkil etmediği sonucuna ulaşılmıştır.

Hak ihlali iddiaları dayanaktan yoksun

Açıklanan gerekçelerle, diğer kabul edilebilirlik şartları incelenmeksizin, adil yargılanma hakkı kapsamında tercüman yardımından yararlanma hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında tanık dinletme ve sorgulama hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında bağımsız ve tarafsız mahkemede yargılanma hakkının, adil yargılanma hakkı kapsamında hakkaniyete uygun yargılanma hakkının, örgütlenme özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün ve serbest seçim hakkının ihlal edildiği iddialarının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle ‘kabul edilemez olduğuna’ kesin olarak karar verildi.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.