Batman Emek ve Demokrasi Platformu: Kıdem tazminatı işçilerin kazanımıdır

Batman Emek ve Demokrasi Platformu: Kıdem tazminatı işçilerin kazanımıdır
Yayınlama: 25.09.2023

BATMAN – Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın kıdem tazminatına ilişkin yaptığı açıklamaya tepki gösteren Batman Emek ve Demokrasi Platformu, emekçinin hakkı olan kıdem tazminatından vazgeçmeyeceklerini söyledi. 

Batman Emek ve Demokrasi Platformu, kıdem tazminatına ilişkin Yılmaz Güney Parkı’nda açıklama yaptı. Açıklamaya, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu, Batman Barosu, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Yeşil Sol Parti İl Örgütleri ve çok sayıda emekçi katıldı. Açıklamada “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, alın terimizdir, geleceğimizdir, dokunma!” pankartı açıldı. Açıklamada konuşa Petrol İş Batman Şube Başkanı Veysel Kartal, AKP’nin bir siyasi partiden ziyade, işçinin kıdem tazminatını gasp etmek isteyen sermaye temsilcisi olduğunu belirtti.

’87 YILLIK HAKKA GÖZ DİKİLDİ’

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın “Kıdem tazminatında maalesef ciddi ödeme meseleleri var. Bir fon oluşturup bu meseleyi hem işçi, hem işveren lehine çözmek istiyoruz” açıklamasını hatırlatan Kartal, OVP’de kıdem tazminatını da içerecek tarzda oluşturulacak bu yeni tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2024 yılının dördüncü çeyreğinde kanunla düzenleneceğini ifade etti. Kartal, “Bu demektir ki, Mart 2024’teki yerel seçimlerden sonra çalışanların 1936 yılından beri hak sahibi oldukları kıdem tazminatı uygulaması kaldırılmak isteniyor. Yani, 87 yıllık bir hakka göz dikilmiş oluyor” diye konuştu.

‘KIDEM TAZMİNATI İŞÇİLERİN KAZANIMIDIR’ 

Kıdem tazminatının işçilerin verdiği mücadelenin bir kazanımı olduğunu kaydeden Kartal, “AKP’nin öngördüğü bu yeni sistemde, bir yandan mevcut emekli aylıkları iyice düşük bir durumda tutulacak, diğer yandan da sanki bu eksikliği gideriyormuş gibi kıdem tazminatı yerine ‘ikinci bir emekli aylığı’ verilerek çalışanlar aldatılmış olacak. Oysa meselenin özünde açıkça kıdem tazminatını kaldırmak yatmaktadır” dedi. Kartal son olarak, hakları ve kazanımları korumak adına alanlarda mücadele etmeye, demokratik her türlü hakkı kullanmaya devam edeceklerini söyledi. 

Açıklamada konuşan Yeşil Sol Parti Batman Milletvekilli Zeynep Oduncu ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bulunduğu sarayın harcamalarını hatırlatarak, “Sarayın ışkıları sönmesin, harcamaları aksamasın diye açlık sınırı altında çalışan emekçilerin gelirlerine göz dikilmiş durumda. Biz Yeşil Sol Parti olarak her zaman her koşulda emekçi ile kol kola kazanımlarına sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Açıklama “Direne direne kazanacağız” sloganları ile son buldu.