Batman kayıp yakınları: 1996’da katledilen Hatice Atalay’ın failleri kim?

Batman kayıp yakınları: 1996’da katledilen Hatice Atalay’ın failleri kim?
Yayınlama: 10.09.2022

İHD Batman Şubesi öncülüğünde 545’inci kez bir araya gelen kayıp yakınları, 1996 yılında öldürülen Hatice Atalay’ın faillerinin akıbetini sordu.

Batman’da kayıp yakınları, İHD Batman Şubesi öncülüğünde 545’inci kez bir araya geldi. Gülistan Caddesi’nde İnsan Hakları Anıtı önünde yapılan açıklamada, Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde 10 Eylül 1996 tarihinde uzun namlulu silahlar ile öldürülen Hatice Atalay’ın faillerinin cezasızlık ile ödüllendirildiği belirtildi.

‘SİZ DE DIŞARI ÇIKMASAYDINIZ’

Bu haftaki açıklamayı İHD Batman Şube yöneticilerinden avukat Yunus Bağış gerçekleştirdi. Hatice Atalay’ın Hatice Akkoç ile birlikte Dicle Emniyet Müdürlüğü’nün karşısındaki sebze bahçelerini sulamak için gittiklerini anlatan Bağış, her sulama sırasında emniyete bilgi verildiğini söyledi. Bağış, olayın tanıklarından Hatice Atalay’ın oğlu Hacı Atalay’ın İHD başvuru mektubunu okudu: “Sulama sırası kimdeyse Emniyet Müdürlüğü’ne bilgi veriliyordu. Bu nedenle sulama sırasının bizde olduğu bilgisi daha önceden verilmişti. Annemler bahçeyi sulamaya başladıktan bir süre sonra, Emniyet Müdürlüğü’nün arka kısmındaki Ziyaret Tepesi’nde konumlanan özel harekat timleri tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmış. O sırada babam, emniyete doğru koşarak silah sıkmamalarını söylüyor.  Ancak orada bir polis, babama hakaret edip ‘seni de öldüreceğiz’ diyor. Babam, annemin yaralandığını ve hastaneye yetiştirmek istediğini söylüyor. Ancak sabaha kadar oyalıyorlar. Sonra olay yerine savcı ve doktor getiriliyor. Ancak o ana kadar annem ölmüştü. Hastanede işlemler bittikten sonra cenazesi bize teslim edildi. Emniyet yetkilileri, olay yerinde mermi bulamadıklarını ve olayla ilgilerinin olmadığını söylediler. Oysa babam karakoldayken sokağa çıkma yasağı vardı. Kendisine ‘Siz de dışarı çıkmasaydınız’ demişler.”

‘CEZASIZLIK POLİTİKASI SÜRÜYOR’

Cezasızlık politikasının sürdüğüne dikkat çeken Bağış, “İnsanlığa karşı işlenmiş olan suçların karşısında susmak, hukukun gereğini yapmamak suçtur. İşlenen bu suçlara yönelik gereğinin yerine getirilmesi için savcıları göreve çağırıyor, yasal düzenlemeler yapılmasını ısrarla talep ediyoruz. Kayıplarımızın akıbetini sorgularken, onlara dair bir iz bulunmadan, hakikatler ortaya çıkarılmadan ve adalet sağlanmadan bu mücadeleden asla geri adım atmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz. Hakikatten ve haklılığımızdan aldığımız meşruiyetle susmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz” diyerek sözlerine son verdi. (DUVAR)