CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı

CPT Başkanı bu sefer topu AİHM’e attı
Yayınlama: 25.04.2024

CPT Başkanı Alan Mitchell, İmralı’ya ilişkin raporu açıklamama nedenini Türkiye’ye bağlarken, “işkence ve kötü muameleye” ilişkin harekete geçmesi gerekenin ise AİHM olduğunu belirtti. 

Avrupa Konseyi’ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) Başkanı Alan Mitchell, Brüksel’de yaptıkları basın toplantısının ardından, MH Haber’in sorularını yanıtladı. 

Türkiye izin vermediği için raporlarını açıklamadıklarını yineleyen Mitchell, “Türkiye bir Avrupa Konseyi üyesi olarak İşkenceyi Önleme Komitesi CPT’de aktif bir devlettir. Komite, Türkiye’yi uzun yıllardır ziyaret etti. Daha önce de birkaç kez olduğu gibi 2022’de de komite İmralı Adası’nı ziyaret etti. Şeffaf bir şekilde raporların yayınlanmasını ve kötü muamelenin önüne geçilmesini biz de isterdik. Raporlar ancak raporun hazırlandığı üye ülkenin de onayıyla yayınlanabilir. Bunun için de biz komite olarak şu anda açıklayamadığımız raporları açıklayabilmek için ilgili ülke ile istişarelerimize devam ediyoruz” dedi. 

‘UZUN SÜRELİ TECRİT AĞIR ZARARLAR VERİR’

CPT olarak raporları sunduklarını ve bu raporlarda kimi zaman “işkence olabilir veya kötü muamele yapılıyor olabilir” şeklinde ifadeler kullanabildiklerini belirten Mitchell, “Buna ilişkin harekete geçmesi gereken Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’dir. Tutsağın hukuksal temsilcisi ile görüştürülüyor olması, avukatlarına kolayca ulaşabiliyor olması gerektiğine ilişkin tavrımız nettir. Komite daha önce uzun süreli tecrit altındaki tutsakları yerinde ziyaret etti. Uzun süreli tecrit uygulaması çok sağlıksız bir durumdur. Mental ve fiziksel olarak uzun vadede kişiye çok ağır zararlar verir. İnanıyoruz ki diğer tutsaklar ile iletişim kurmak, hapishane çalışanları ile iletişim kurabilmek, aile ve avukatlar ile görüşmeye izin verilmesi çok büyük öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.