Batman TPAO’da 65 işçi işten çıkarıldı

Batman TPAO’da 65 işçi işten çıkarıldı
Yayınlama: 27.01.2021

TPAO Batman’da yemek ihalesini kazan şirket 65 işçiyi işten çıkardı. Çıkarılan işçilerin yerine getirilen işçilerin çalışmaya başladığı yemekhanede TPAO işçileri, işten çıkarılanlar arkadaşlarına destek olmak için yemek yemiyorlar.

Duruma ilişkin Evrensel’e konuşan Batman Petrol-İş Şube Başkanı Şeyhmus Kaygusuz, ihaleyi alan müteahhit ile TPAO yetkilileri arasında geçen görüşmelerin sonuçsuz kaldığını belirterek iş çıkarılan işçilerin işe dönmesi gerektiğini söyledi.

SENDİKA ÜYELERİ 7 GÜNDÜR YEMEK YEMİYOR

Kaygusuz, daha önce de alınan ihalelerde müteahhitlerin mevcut personelle çalışmaya devam ettiğini belirterek “Bu personeller 10-20 yıllık personeller. Bu personeller sendikalı değiller ama bize bağlı iş yerlerinde çalışıyorlar. Yeni müteahhit mevcut personelle devam etmek istemediğini belirtmiş. İçlerinden 20’ye yakın kişiyle devam etmek istediğini fakat 65 kişinin de iş akdinin feshini istemiş.

Yeni personelle işe devam etmek istediğini belirtiyor. Hem sendika hem de işçi arkadaşlarımız eski personelle devam etmek istediğini söyledi. Bu haliyle şuan durum bir çıkmazda. 7 güne yakındır, iş yerlerinde personellerimiz yemek yemiyor. Bu anlamda çıkarılan personellere destek olma adına” dedi.

İŞTEN ÇIKARMALAR YASAK

Pandemide işten çıkarmalarının yasak olduğunu fakat müteahhidin bu konuda geri adım atmadığını ekleyen Kaygusuz, “Bu süreçte insanların işten çıkarılması yasak ama buna rağmen müteahhit buna uymayıp yeni personelle çalışmak istiyor. Sonuç olarak burası bir kamu kuruluşu burada teknik anlamda çalışan müteahhit personelleri var, bahçıvan var. Müteahhit değişse bile onlar işlerine devam ediyor.

Burada 65 ailenin aç kalması ve işsiz kalması anlamına geliyor. Bu doğru bulmuyoruz” dedi. Kaygusuz, müteahhidin eski personelin kendisi zarara uğratacağı bahanesiyle işçilerin işten çıkarılmasında ısrarcı olduğunu ifade ederek sorunun çözümü için çağrıda bulundu. Kaygusuz, “ Müteahhit bu personellerin eski müteahhidin akrabası olduğunu ve kendisini zarara uğratacakları gibi bir hikaye uyduruyor.

Bunun doğruluk payı yok. Mutlaka eski müteahhidin akrabaları da aralarında olabilir. Ama sonuç itibariyle Burada 10-20 yıl emeği olan insanlar var. Kendi emeklerini bir başkası için niye feda etsinler? Bu sorun böyle çözülmez. Burası bir kamu kuruluşu pandemide işten çıkarmaların yasak olmasına rağmen bir müteahhit kamu kuruluşunda aldığı ihaleden sonra 65 işçiyi işten çıkarma cesaretinde nereden bulunuyor? yetkililer bu konuda bir çözüm bulmalı” dedi. (Evrensel)