Batman’da 1 Mayıs işçi Bayramı ilk kez 1979’da kutlandı

Batman’da 1 Mayıs işçi Bayramı ilk kez 1979’da kutlandı
Yayınlama: 30.04.2020

Dünyada ilk olarak 1886’da 1 Mayıs’ta ABD’nin Chicago kentinde işçiler iş gününün 8 saatlik iş günü için genel greve giden işçilerin üzerine polisin ateş açması sonucu çok sayıda işçinin hayatını kaybetmesi sonrasında İşçi liderlerinden Albert Parsons, August Spies, Adolph Fıscher ve George Engel düzmece tanıklar ve kanıtlarla idam edildi.

1889’da 1 Mayıs’ın, bütün dünyada işçilerin birlik ve mücadele günü olarak kutlanmaya başlandı.

Türkiye’de ise il olarak 1906’da 1 Mayıs Türkiyeli işçi ve emekçiler tarafından da kutlanmaya başladı. 1976’da 50 yıllık aradan sonra 1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul Taksim Meydanında yapılan büyük bir mitingle kutlandı.

1977’de DİSK tarafından Taksim Meydanında düzenlenen 1 Mayıs mitingine 500 bine yakın işçi, emekçi katılmıştı. Akşam saat 7’yi biraz geçe, alana giriş sürerken Sular İdaresi binasının üzerinden ve Intercontinental Oteli’nden (şimdiki The Marmara Oteli) kalabalığın üzerine açılan ateşte 37 kişi hayatını kaybetti.

Batman’da 1979 yılında kutlanmaya başlanan 1 Mayıs işçi ve Emekçi bayramı mitinginde 10 bine yakın kitle bir araya gelip, işçi emekçi dayanışma ve mücadele gününü büyük bir coşkuyla kutlandı. 14 Temmuz 1982’de Diyarbakır Cezaevi’nde Faşist cunta yönetimine karşı başlayan ölüm orucu sonucunda yaşamını yitiren Kemal Pir’in organize ettiği, yine Diyarbakır zindanında bedenini ateşe vererek yaşamını yitiren Mazlum Doğan’ın kaleme aldığı Kürtçe bildiriyi Cumhuriyet meydanında okuyan isim Batman’ın önemli simalarından Salih Özdemir olmuştu.

1 Mayıs işçi ve Emekçi günü bu yıl Koronavirüs salgını nedeniyle kitlesel olarak kutlanmayacak.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.