Batman’da TJA öncülüğünde gerçekleştirilmek istenen yürüyüşün engellenmesi üzerine kadınlar zincir oluşturarak engellemeyi protesto etti. Burada konuşan HDP’li milletvekili Nuran İmir, “Biz de Miraballar, Clara Zetkin, Leyla Qasimlar gibi direneceğiz. Erkek zihniyeti karşı diz çökmeyeceğiz” dedi.

Batman’da Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Gülistan Caddesi’nde kadınlar yürüyüş gerçekleştirmek için bir araya geldi. Eyleme Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman Milletvekili Feleknas Uca, Şırnak Milletvekili Nuran İmir, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batman Belediye Eşbaşkanı Songül Korkmaz, HDP Batman İl Örgütü ve çok sayıda kadın katıldı.

Kadınların ulusal kıyafetleri ile katıldıkları yürüyüş öncesi erbane eşliğinde şarkılar söylendi. Eylemde “Susmak yok direnişin kendisiyiz”, “Ne rojek tenê, her roj berxwedane”, “Ji çanda tecavuze re na”, “Jin azad nebe civak azad nabe”, “Bijî berxwedana jinan”, “Güçlü kadın şiddetsiz yaşam”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Korona değil erkek öldürüyor” ve “Bir gün değil her gün direniş” dövizleri taşındı.

Kadınlar ayrıca sık sık “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa”, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana jinan”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Jin şer naxwazin aşitiyê dixwazin”, “İnadına isyan, inadına özgürlük” sloganları attı.

Yürüyüş öncesi HDP il binası ve Gülistan Caddesi’ni ablukaya alan polisler, valiliğin pandemi nedeniyle getirdiği eylem ve etkinlik yasağını gerekçe göstererek yürüyüşü engelledi.

‘İsyan ediyoruz’

Engellemeye tepki gösteren DTK Eşbaşkanı Leyla Güven “kadına yönelik şiddete son” demek için alanlara çıktıklarını söyleyerek “Şu anda vekillerimiz müzakere ediyor. Etrafımız sarılmış. Kadınlardan korkuyorlar. Biz de diyoruz ki biz dünyanın yarısıyız. Biz dünyayı yaratanız. Kadınların olduğu yerde barış, hoşgörü, eşitlik, kardeşlik olur. Elinizi kadınlardan çekin. Kadınlara işkence etmekten vazgeçin. Taciz tecavüz kültürünü artık istemiyoruz. Bu yaklaşımınız karşısında isyan ediyoruz. Asla kabul etmeyeceğiz” dedi. Leyla “Bize yasaklanan alanlar savaş isteyenler için açık. Kadınlara alanları açın” çağrısı yaptı.

‘Miraballardan Sêvêlere direnenlere selam’

Yürüyüşe izin verilmemesi üzerine kadınlar şarkılar ve zılgıtlar eşliğinde Gülistan Caddesi’nde insan zinciri oluşturdu. Burada konuşan Feleknas Uca, “Mirabal Kardeşler’den Sêvêlere direnen kadınları selamladı. Feleknas, “Bugün engellemelerle karşı karşıyayız. Polisin çemberi altındayız. İki aydır 25 Kasım için sokak sokak, mahalle mahalle geziyoruz. Erkek zihniyeti kadına yönelik şiddeti artırmak istiyor. Biz şiddeti bitirmek istiyoruz. Kadın katilleri koruma altına alınıyor. Musa Orhan bunun en somut örneğidir. Yine Gercüş’te bir çocuk köy korucusu tarafından istismara maruz kaldı. Biz şiddete karşı alanlarda olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Feleknas konuşmasını, Kasım ayında Batman’da katledilen kadınların isimlerini okuyarak sonlandırdı.

‘Saldırılar, özel savaş politikasıdır’

Ardından konuşan Nuran İmir ise iktidarın kadınlara düşmanlık beslediğini belirtti. Erkek egemen sisteme karşı dünya kadınlarının yüzyıllardır direndiğini dile getiren Nuran, “Kürt kadınları bugün yeni yüzyılın önünü açıyor. AKP iktidarı faşist bir rejimdir. Bu sistem kadın düşmanıdır. Bedenimize, doğamıza, kültürümüze, dilimize el uzatanları koruyan bir sistemdir. Dil ve kültür düşmanıdırlar. Tek amaçları var. Kadını hapsedip biat ettirmek. Ya evde dört duvar arasına ya da cezaevlerine tıkmak istiyorlar. Biz bu günlere gelmek için büyük bedeller ödedik. Bugün güvenlik güçlerinin çocuklarımıza, bedenimize el uzatması kirli savaş politikasının bir parçasıdır. Bu saldırı eşit yaşama karşı bir saldırıdır, barışa yönelik saldırıdır” dedi.

‘Kadınlar dilini kültürünü koruyacaktır’

Ülkenin özgürleşmesi için büyük bedeller ödediklerini ifade eden Nuran, şiddet, taciz nereden gelirse gelsin kadınlar olarak seslerini yükseltmeye devam edeceklerini belirtti. Nuran, “Biz de Miraballar, Clara Zetkin, Leyla Qasimlar gibi direneceğiz. Erkek zihniyeti karşı diz çökmeyeceğiz. Eğer kadın yaşamsa, kadın kendini ülkesini, dilini, kültürü koruyacaktır” dedi.

Açıklama alkış ve sloganlarla son buldu. (Jin News)