Batman’da 74’üncü ferman protesto edildi: “Soykırım olarak tanınmalı”

Batman’da 74’üncü ferman protesto edildi: “Soykırım olarak tanınmalı”
Yayınlama: 03.08.2022

BATMAN – Şengal soykırımına karşın tepki gösterilen açıklamada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Ezîdîlerin soykırıma karşın örgütlenerek cevap verdiğini belirterek, “Siyah elbiseler giydirip, kadınları köle pazarında satanlara karşın bugün kadınlar özgür yaşamı inşa ediyorlar. Bu soykırıma karşın örgütlenerek, özgürleşerek cevap oldular” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Batman İl Örgütü IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te başlattığı soykırım saldırılarının 8’inci yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

İl binası önünde yapılan açıklamaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Batman Milletvekilli Feleknas Uca, görevden alınarak yerine kayyım atanan Batma Belediyesi Eşbaşkanı Songül Korkmaz, Tevgera Jinên Azad (TJA), Barış Anneleri Meclisi, HDP Batman İl Örgütü ve çok sayıda kişi katıldı.

“3 Ağustos kadın kırımı ve soykırımına uluslararası eylem günü ilan edilene kadar mücadelemiz devam edecektir, kadın soykırımını durduracağız, yaşamı özgürleştireceğiz” pankartının açıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Hürriyet Kaytar, Mezopotamya coğrafyasında meskun bir topluluk olan Êzidîler’in tarih boyunca bölgeyi işgal eden güçler tarafından baskılara maruz kalıp katliamlara uğratıldığını hatırlatarak, “Buna karşın direnerek kendi inançlarını, kültürlerini, varlıklarını korudular.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliam, Avrupa Parlamentosu tarafından ‘Êzidî Soykırımı’ olarak tanındı. Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Araştırma Komisyonu, BM Güvenlik Konseyi’ne ‘katliamı soykırım olarak kabul edin’ çağrısında bulundu. Uluslararası kurumların hazırladıkları raporlarda ‘insanlığa karşı işlenen suçlar’ kategorisine alınan bu katliam, Türkiye’de siyasi iktidar tarafından henüz resmi olarak kınanmadı. HDP olarak, tarihleri boyunca baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarına maruz kalan Êzidî Kürtlerin yanındayız. Soykırımın üçüncü yılında IŞİD tarafından hunharca katledilen Êzidîleri saygı ile anıyoruz” ifadelerini kullandı.


ŞENGAL YENİDEN İNŞA EDİLDİ

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da DAİŞ saldırısında yaşamanı yitirenleri anarak konuşmasına başladı. Ezîdî halkının bu saldırılar karşısında örgütlenerek cevap olduğunu kaydeden Başaran, “DAİŞ saldırısı sonucu binlerce kişi kaçırıldı. Bu kişiler Ezîdîlerin kurduğu yönetim tarafından kurtarıldı. Kendi meclisleri oluşturup, kendilerini yönetmeye başladılar. Ve yakılıp yıkılan Şengal’ı yeniden inşa ettiler. Bunu öz göçleri ile gerçekleştirdiler. Kendi savunmalarını oluşturup, kimliklerini, dinlerini özgürce yaşamaya başladılar” dedi.

Ezîdîlere saldırı olduğunda buna karşı sessiz kalan devletler şimdi de AKP ile birlik olup buraya saldırdığını dile getiren Başaran, “Bugün Ezîdî halkını topraklarından inançlarından etmek istiyorlar. İradelerini, duruşlarını, inançlarını kabul etmeyenler bugün saldırılarını artırmış durumda. Ezîdîler tarihleri boyunca katliamlar ile karşı karşıya kalmıştır. Bu katliamlar zihinlerinde yer edinmiş durumda. Bu katliamları gerçekleştirenler yargılanmadı. Uluslararası alanda gösterilen tepki yetersiz kaldı. Sürekli bir hal alan bu saldırılara karşı Ezîdiler öz savunmalarını oluşturdular. Kimse bunun önüne geçemez. Siyah elbiseler giydirip, kadınları köle pazarında satanlara karşın bugün kadınlar özgür yaşamı inşa ediyorlar. Bu soykırıma karşın örgütlenerek, özgürleşerek cevap oldular. İradelerini teslim etmeyen Ezîdî halkına binlerce kez selam olsun. Tekrardan bu katliamı şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Açıklama oturma eylemi ile son buldu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.