Batman’da çöken cami inşaatında yaralanan işçilere para teklifi

Batman’da çöken cami inşaatında yaralanan işçilere para teklifi
Yayınlama: 13.12.2022

Yargı süreci tamamlanmamasına rağmen Erdoğan’ın isteğiyle yapımı süren cami inşaatında yaralanan 24 işçiye, şikayetlerinden vazgeçmeleri karşılığında asgari ücretin 4 katı para teklifi yapıldı.

Batman merkeze bağlı Gültepe Mahallesi’nde 8 bin kişilik cami, millet bahçesi, ticari ve teknik alanlarının yer alacağı “külliye” inşaatında 25 Kasım’da iş güvenliğinin yetersizliğinden kaynaklı meydana gelen kazada 2 işçi yaşamını yitirdi, 24 işçi ise yaralandı. Kaçak yapının inşaatında iskelesinin çökmesi sonucu yaralanan 24 işçinin Batman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavileri sürüyor.

İNCELEME TALEBİ REDDEDİLDİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Batman İl Koordinasyon Kurulu’nun (İKK) itirazlarına rağmen, seçime yetiştirilmesi için cami yapımına hız verildi. Ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan inşaat çalışmasına TMMOB İKK’nin alanda inceleme yapma talebi emniyet tarafından “güvenlik” gerekçesiyle reddedildi. İş cinayeti sonrası Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında ise şantiye şefi olarak görev yapan 4 kişinin ifadesine başvuruldu. Cami içerisindeki inşaat dururken çevresinde ise düzenleme devam ediyor. Yüzlerce ağacın kesildiği alanda peyzaj çalışmalarına devam ediliyor.

YARALANAN İŞÇİLERE PARA TEKLİFİ

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yapımına başlanan ve seçime yetiştirilmeye çalışan cami inşaatındaki eksiklikler işçiler tarafından defalarca şirket yönetimine aktarıldığı öğrenildi. 2 işçinin ölümü ve 24’ünün yaralanması sonrası şirket yöneticileri yaralılar ve aileleriyle irtibata geçerek, olayın üstünü örtmek istediği belirtildi.

İş insanı Necat Nasıroğlu adına yaptırılan cami inşaatını üstlenen ve Nasıroğlu ailesine ait Fernas şirketinin yöneticileri tarafından hastanede ziyaret edilen yaralı işçilere, asgari ücretin 4-5 katı para karşılığında şikayetten vazgeçmeleri istendiği kaydedildi. Ajansımıza bilgi veren aileler, teklifi reddettiklerini ve şikayetlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. (MA)