Batman’da Genç kadınlar bağımlılığa karşı sanatta buluştu

Batman’da Genç kadınlar bağımlılığa karşı sanatta buluştu
Yayınlama: 07.11.2021

Sanat buluşmasında konuşan HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Newroz Gülen, genç kadınların bağımlılığa karşı meydanlarda mücadeleyi sürdürdüğünü belirterek, “Yaşamın her alanında varız, var olacağız” dedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genç Kadın Meclisi’nin “Bağımlılığı kıralım, yeni yaşamı kuralım” kampanyası kapsamında “Bağımlılık ve istismara karşı sanatta buluşuyoruz” şiarıyla düzenlediği sanat yarışmasının ödül töreni, Batman’da buluna bir salonda düzenlendi.

Şiir, öykü ve resim olmak üzere 3 ayrı dalda gerçekleştirilen yarışmanın jürisinde, gazeteciler Xecê Şen, Roza Metîna, Sultan Yaray, Serap Ergin ve Neşe Toprak yer aldı. 

Genç kadınların yöresel kıyafetleriyle katıldığı törende, “Her yerdeyiz, erkek egemenliğini yeneceğiz”, “Berxwedana jinên azad, deng daye qadên azad” ve “Di dijî hestên kujer em ê azadiyê şîn bikin” yazılı pankartlar ile 9 Ocak 2013’te Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile İzmir’de katledilen Deniz Poyraz’ı fotoğrafları asıldı.  

Törene ayrıca HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, milletvekilleri Dersim Dağ ve Semra Güzel katıldı.

ÖCALAN SLOGANLARI  

Tören öncesi genç kadınlar seslendirdikleri şarkılarla, zılgıtlar eşliğinde halaya durdu. Halay sırasında sık sık “Bê Serok jiyan nabe” ve “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.   Saygı duruşuyla başlayan tören, kadın mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimiyle devam etti.  

BEŞTAŞ: KÜRDİSTAN’DA ÖZEL POLİTİKA 

Törende konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, genç kadınları selamlayarak, “Sizlerle gurur duyuyoruz” dedi. HDP Gençlik Meclisi’nin bağımlılığa karşı sürdürdüğü kampanyaya değinen Beştaş, “Kürdistan coğrafyasında özel bir politika yürütülüyor. Gençlerimiz eğitim görürken, iş ararken, kendi mahallelerinde, evlerinde özel politikalara maruz kalıyor. Bu politikalarla aslında gençleri koruması gerekenler, onların bu uyuşturucu ve bağımlılık bataklığına sürüklüyor. Gözlerinin önünde uyuşturucu satılıyor, insanlar yaşamını yitiriyor fakat bunu teşvik edenleri yakalamak yerine, buna muhalefet edenleri gözaltına alıyor, tutukluyorlar. Aslında uyuşturucu kullanımı da dağıtımı da TCK’ya göre büyük bir suçtur. Türkiye’de dün bir akademisyen tutuklandı, bir hocamız ‘Bijî Kurdistan’ dediği için tutuklandı. Onlar için en büyük suç hakikati söylemek” dedi. 

 ‘ŞİDDET FAİLLERİNİN SIRTI SIVAZLANIYOR’

 Kadına yönelik şiddet faillerinde uygulanan cezasızlık politikası olduğunu söyleyen Beştaş, “Kadınlara şiddet uygulayanları engellemek yerine onların sırtını sıvazlayan bir iktidar anlayışıyla karşı karşıyayız. Herhangi bir yerde Cumhurbaşkanın eleştirenlerin tutuklanması daha önceliklidir. İpek Er’i biliyoruz, bir uzman çavuş tarafından hem istismar edildi hem yaşamına mal oldu. Ama Musa Orhan hala serbest. Erkek yargı devlet onu koruyor, korumaya devam ediyor. Bizlerin toplum olarak, bu kampanya gibi istismara, uyuşturucuya, bağımlılığa karşı kararlı bir iradeyle karşı durmamız gerekiyor” diye konuştu.  

ASKERLERİN UYUŞTURUCU TİCARETİ

 Asker ve polislerin uyuşturucu ticaretine dikkat çeken Beştaş, “Bizzat tanıklıklarımız var. Uyuşturucunun nasıl mahallelerde satıldığını bizzat biliyoruz. Son bir iki haftadır, askerlerin nasıl uyuşturucu taşırken yakalandığını gördük. Bir polis uyuşturucuyla mücadelede ödül almıştı, 45 kilo eroinle yakalandı. Bununla gerçek anlamda bir mücadele yürütülmüyor. Kürdistan söz konusu olunca, Kürtleri bu bataklığın içinden çıkarmamak için özel bir politika uyguluyorlar. Bu nedenle HDP Genç Kadın Meclisi’nin kampanyasını önemsiyoruz, onları tebrik ediyoruz” diye kaydetti. 

 BİRLİKTE MÜCADELENİN ÖNEMİ 

Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüze karşı mücadelenin önemine vurgu yapan Beştaş, sözlerini “Biz kadınlar dayanışmayla, birlikte mücadeleyle, bunun üstesinden gelebiliriz. HDP kadın mücadelesinde iddiasını en yüksek düzeyde ortaya koymuş bir partidir. Biz kadınların özgürlüğü için, şiddetten korunması için, kadınların hayatın her alanında söz karar sahibi olması için mücadele eden bir partiyiz. Partimizle de sizlerle de gurur duyuyoruz. Yaşasın kadın mücadelesi” diyerek noktaladı.  

BAŞARAN: SAVAŞ KADIN BEDENİ ÜZERİNDEN BAŞLADI 

HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kadınlar AKP MHP faşizmine karşı mücadele ediyor. Kadınlara sadece fiziki bir savaş yürütülmüyor. Son 6 yılda halklara yönelik özel savaş, Kürdistan coğrafyasında da özel bir şekilde uygulanıyor. En başta genç kadınlar hedef alınıyor. Savaş, kadın bedeni üzerinde başlatıldı. Ekin Wan’ın bedeni üzerinden başlatılan savaş, gün geçtikte büyüdü. İpek Er’i hatırlayalım, AKP-MHP ittifakı bu saldırılarla kadın mücadelesini bitirmeye çalışıyor. İpek Er şahsında bu saldırı bütün kadınlara yönelik bir saldırıdır. Örgütlü kadınları hedef aldılar, kadınları teslim almak istediler. Musa Orhan İçişleri Bakanı tarafından korundu.  Musa Orhan’a tepki gösterenler tutuklandı ama kendisi dışarıda” diye konuştu.  

‘GENÇ BAŞLADIK, GENÇ BAŞARACAĞIZ’

 AKP ve MHP’nin özel savaş politikalarını genç kadınlar üzerinden sürdürmek istediğini dile getiren Başaran, “Sokakta, evde, üniversitede, meydanlarda genç kadınlar mücadele ediyor. Tecride karşı duruyor, özgür yarınlar istiyor. HDP Genç Kadın Meclisi, AKP ve MHP siyasetine karşı mücadele ediyor. Bu anlamda genç kadınları kutluyoruz. Bizler genç başladık, genç başaracağız. İktidarın makbul kadınları olmayacağız. Kirli ittifaka, savaş ittifakına karşı mücadele ediyoruz. Genç kadınlar yarınların umududur, toplumun geleceğidir” ifadelerini kullandı.  Başaran, sözlerini yarışmanın kazananlarını kutlayarak bitirdi.

  ‘YAŞAMIN HER ALANINDAYIZ’ 

HDP Genç Kadın Meclisi üyesi Newroz Gülen, bağımlılığa karşı mücadelelerini sanat buluşmasıyla sürdürdüklerini belirterek, katılımcılara teşekkür etti. Genç kadınların meydanlarda mücadelelerini sürdürdüğünü ifade eden Gülen, “Yaşamın her alanında varız, bundan sonra da var olacağız. Kadınlar, genç kadınlar korkmuyor. İktidar, saldırılarla bizi mücadelemizden koparacağını sandı. Genç kadınlar tüm ırkçı saldırılara rağmen geri adım atmadı. Deniz Poyraz’ı katlederek, önümüze set koymaya çalıştılar. Bir Deniz gitti, biz binlerce Deniz bu salonda bir araya geldik. Genç başladık, genç başaracağız” şeklinde konuştu.

 ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ  

Konuşmaların ardından yarışmada resim, şiir ve öykü dalında birinciliğine layık görülenlere ödülleri verildi. Kürtçe şiir dalında tutuklu Muazzez Alphan, Türkçe şiir dalında Havin Varhan, öykü dalında Beritan Yaşar, fotoğraf dalında Helin Coşkun birinciliğe layık görüldü. Kazananlara ödülleri jüri üyeleri tarafından verildi.  Ödüllerin verilmesinin ardından tören Xecê’nin seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi. 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.