Batmanlı kadınlar, engellemelere rağmen 8 Mart’ı kutladı

Batmanlı kadınlar, engellemelere rağmen 8 Mart’ı kutladı
Yayınlama: 08.03.2021

Batmanlı kadınlar, 8 Mart’ta engellemelere rağmen yürüyüş gerçekleştirdi.

Tevgera Jınen Azad(Özgür Kadın Hareketi), Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Atatürk Parkı’nda bir araya gelerek yürüyüş düzenledi.

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, çok sayıda kadının yöresel kıyafetleri ile katıldığı yürüyüşte Kürtçe ve Türkçe, “ Jin jiyan azadi”, “ Erkek adalet değil, kadınlar için gerçek adalet” “deng bıde denge zindanan”, “Jı bo jinen azadi”, “Jı bo hemû rengan û dengan edalet”, “Jı bo zimane zikmaki edalet”, “Em lidîjî tecrîdê  xwe diparêzin”, “Eşit ve özgür bir yaşam için  hayatlarımıza sahip çıkıyoruz” “kadın kırımıza son” dövizleri ile Em lı hember qırkırına jiyane û lı hember tecrîdê azadîye diparêzın”  “isyanımız özgürlüğümüz için”, “Yaşamımız ve özgürlüğümüz için adalet” pankartları açıldı.

Park çevrisinin kolluk kuvvetleri tarafından kapatıldığı yürüyüşte uzun bir süre bekleyen kadınlara valilik tarafından yürüyüş yapılmasına izin verilmeyeceği ifade edildi.

Kadınlar yasağa tepki gösterirken, yapılan müzakerelerin ardından yürüyüşe izin verildi. Park içerisinde bir süre halay çeken kadınlar ardından sloganlar, zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde HDP Batman İl Örgütü binasına kadar yürüyüş gerçekleştirdi.  Kadınların sık sık “jin jiyan azadi”, “susmuyoruz, korkmuyoruz, ittiat etmiyoruz”,” kadın kırımına hayır” sloganları ile kadınlara yönelik saldırı ve kırım politikalarına tepki gösterdi. Yürüyüş sırasında beyaz tülbentli kadınların ise “barış” ve “jin jiyan azadi” sloganları ise dikkat çekti.

İl binası önünde kısa bir açıklama yapan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, tüm kadınların 8 Mart’ını kutlayarak, 8 Mart’ın zulüm, kırım ve tecride karşı büyük bir direniş günü olduğunu ifade ederek, 8 Mart’ın tarihsel önemine vurgu yaptı. Uca, Batman Valiliği’nin yasaklamasına da tepki göstererek, “Kadınlar yaşamdır. Dağılmayacağız, direnişimizi daha da büyüteceğiz. Biz kadınlar korkmuyoruz. Diz çökmüyoruz” dedi.

Kadınlar alkışlar, zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde yürüyüşü sonlandırdı.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.