‘Bekçilik özel savaşın bir parçası oldu’

‘Bekçilik özel savaşın bir parçası oldu’
Yayınlama: 20.05.2022

Beytüşşebap’ta 30 yıl bekçilik yapan Hacı Durmuş, bekçiliğin özel savaşın bir parçası olduğunu belirterek, gençlere uyarıda bulundu. 

“Çarşı ve Mahallat Bekçileri Hakkındaki Kanun’ ile 24 Nisan 1914’te başlayan idari bekçilik, 14 Temmuz 1966’da 772 sayılı “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” yürürlükten kaldırıldı. 2020 yılının Şubat ayında “7245 Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu” taslağı şeklinde yeniden Meclis’e getirilen yasa kanun teklifi, muhalefet şerhine rağmen AKP ile MHP’nin oylarıyla Meclis İçişleri Komisyonu’nda kabul edildi.“7245 Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu”, Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Bekçiye her hakkı veren bu yasanın uygulamaya geçmesi ile birçok kentte bekçi şiddeti yaşanmaya başladı. Bekçilere silah kullanma yetkisi verilmesiyle, yaşanan şiddet olaylarında ciddi artış yaşandı.

30 yıl boyunca bekçilik yapan 61 yaşındaki Hacı Durmuş, bekçiliğin artık bir özel savaşın bir parçası haline getirildiğini belirterek, gençlere “Bu yanlışı yapmayın” diye seslendi.

ÖZEL SAVAŞIN PARÇASI

Eski bekçi Hacı Durmuş, bekçilere verilen yetkilerle birlikte ülkede şiddetin tırmandığına dikkat çekerek, “Sürecin değişmesiyle birlikte bazı şeylerin de anlamı değişti. Ben 2015 yılına kadar bekçilik yaptım. Ama böyle bir şey görmedik, uygulamadık. Bekçilik çete işi oldu. Elbiselerinden tutun, şekillerine kadar her şey değiştirildi. Özel savaşı yürüten bir parça oldular. Onlarla polisin arasında şimdi hiçbir fark yok. Halkı rahatsız ediyorlar. İnsanlar artık kendi mahallerinde dolaşamıyorlar. Daha polis kimliğine bakmadan, onlar bakıyor. Bu bekçilik uygulaması da sadece Kürtler için geçerli. Kürtleri ihbar etmek, onlar üzerinde baskıyı arttırmak için uygulamaya soktular. İnsanların mahallede nefes almasına dahi izin vermiyorlar. Şimdi bakın en fazla bekçi nerede var? Kürt kentlerinde var. En somut örnek de bu. Mahalleliyi ihbar ediyor, tehdit ediyor, bu da yetmiyor şiddet uyguluyor. Bu zulüm değil mi? Bizim kardeşlerimiz ölüyordu, komşumuzun oğlu ölüyordu, taziyesine dahi gitmemize izin verilmiyordu. Bundan dolayı bende daha sonra bir karar verdim ve bıraktım” dedi.

GENÇLERE ÇAĞRI

Durmuş, gençlere bekçilik yapmaması çağrısında bulunarak, “Bir sürü iş var, meslek var. Halkımıza yararlı şeyler yapmalıyız. Halkımızı karşımıza alıp düşmanlık yapmamalıyız” diye konuştu.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.