Bitlis’te kuduz vakası: 1 çocuğun durumu ağır

Bitlis’te kuduz vakası: 1 çocuğun durumu ağır
Yayınlama: 04.11.2022

Bitlis’te köpeğin saldırısına uğrayan çocuklardan birinde kuduz belirtileri ortaya çıktı. Kentte yürütülen taramada ısırılıp sağlık kuruluşuna başvuru yapmayan 36 vaka daha tespit edildi.

Bitlis’te 5 hafta önce köpeğin saldırısına uğrayan ve ailelerine köpek tarafından ısırıldığını söylemeyen çocuklardan birinde kuduz belirtileri ortaya çıktı. Öte yandan Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde bir köpek tarafından ısırılan ve kuduz şüphesiyle Ankara’da tedavileri devam eden 2 çocuktan sonra kentte yürütülen taramada ısırılıp sağlık kuruluşuna başvuru yapmayan 36 vaka daha tespit edildi.

EKİPLER KÖYDE İNCELEME YAPTI

Köpek saldırısına uğrayan ve ailesine bisikletten düştüğünü söyleyen Mustafa E., adlı çocuk, köpeğin ısırdığı kolunun uyuşması nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Burada kuduz hastalığı şüphesiyle tedaviye alınan Mustafa E’nin yaşadığı Arîn köyünde de Sağlık Bakanlığı ekiplerince inceleme başlatıldı.

ÇOCUĞUN DURUMU AĞIR

Yapılan incelemelerde kuduz olduğundan şüphelenilen Polat E. (9) de önlem amaçlı tedavi altına alındı. Çocuklar burada ilk doz kuduz aşılarını olduktan sonra Ankara’daki Hacettepe Tıp Fakültesi’ne sevk edildi. Yapılan tetkiklerde 10 yaşındaki Mustafa E.’ye kuduz teşhisi konuldu. Tedavi altına alınan Mustafa E.’nin sağlık durumu ciddiyetini korurken, Polat E.’nin ise kuduz olmadığı anlaşıldı.

HASTANEDEN AÇIKLAMA

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, Mustafa E.’nin sağlık durumunun ciddi olduğunu ve yoğun bakımda tedavi gördüğünü belirtti. (MA)