Çatışmalar durmuyor

Çatışmalar durmuyor
Yayınlama: 12.10.2020

Azerbaycan ve Ermenistan arasında Moskova’da varılan geçici ateşkes kararına rağmen çatışmalar devam ediyor. Azerbaycan’ın ikinci büyük kenti Gence’ye düzenlenen saldırıda dokuz sivil hayatını kaybetti. Dağlık Karabağ yönetimi ise bağımsızlık çağrısına hazırlanıyor.

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dağlık Karabağ krizi nedeniyle Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arabuluculuğunda 10 saatten uzun süren görüşmelerin ardından geçici ateşkese varan Ermenistan ve Azerbaycan karşılıklı saldırılarını sürdürüyor.

Azerbaycan yönetimi dün sabah ülkenin ikinci büyük şehri olan Gence’ye Ermenistan’ın füze saldırısı düzenlediğini ve dokuz sivilin hayatını kaybettiğini, 39 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Azerbaycan haber ajanslarından Haqqin, Gence’den sonra Mingecevir’deki bir santralin de Ermenistan tarafından hedef alındığını, Azerbaycan hava savunma sistemlerinin bu saldırıyı engellediğini duyurdu.

Ermenistan Savunma Bakanlığı ise “Azerbaycan’ın iddiaları tamamen yalan” açıklaması yaptı ve Azerbaycan’ı, Dağlık Karabağ bölgesinde Ermenilerin yaşadığı bölgeleri vurmakla suçladı. Ermenistan medyası, Azerbaycan’ın cumartesi günü Dağlık Karabağ’ın yönetim merkezi Stepanakert’i vurduğunu savunmuştu.

Dağlık Karabağ’ın resmi olarak tanınmayan lideri Arayik Arutyunyan ise “Ateşkes rejimine tamamen uyulmuyor. Cephede karşılıklı olarak ateş ediliyor ancak ben buna çatışma demem” diyerek Azerbaycan’ı “ateşkese rağmen Hadrut kasabasını ele geçirmeye çalışmakla” suçladı.

Arutyunyan, bağımsızlık çağrısı yapacaklarını ifade ederek, “Önümüzdeki bir-iki gün içinde Azerbaycan’ın sorunu barışçıl yoldan çözmeye niyetli olduğunu görmezsek, Ermenistan hükümetine Artsah’ın (Karabağ) bağımsızlığını tanıması çağrısını yapacağım. Uluslararası kuruluşlara ve tüm ülkelere de çağrı yapacağım. Kimler insan hakları ile kendi kaderini tayin hakkına saygılı, kimler terörizmi destekliyor, bunu göreceğiz” açıklaması yaptı.

‘SAVAŞ SUÇU’ TEPKİSİ

Türkiye’den açıklama da Milli Savunma Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık, “Savaş suçu ve insanlık suçu işleyen Ermenistan, şimdi de ateşkesi ihlal ediyor” dedi. Dışişleri Bakanlığı da Gence’ye yapılan saldırıyla ilgili, “Bu saldırı, Ermenistan yönetiminin ihtilafı işgal altındaki Azerbaycan topraklarının dışına yayma amacına yönelik provokasyonlarının yeni bir örneğidir. Uluslararası toplum harekete geçmelidir” açıklaması yaptı.

‘ATEŞKESE UYUN’

Birleşmiş Milletler’den (BM) ise “Ateşkese uyun” çağrısı yapıldı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ermenistan ve Azerbaycan’ı anlaşmaya vardıkları ateşkese bağlı kalmaya ve parametreleri üzerinde bir an önce anlaşmaya çağırıyoruz” dedi.

BirGün

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.