Çekya’da Kürt mülteci aileye köpekli işkence: Çocuğun yüzü parçalandı

Çekya’da Kürt mülteci aileye köpekli işkence: Çocuğun yüzü parçalandı
Yayınlama: 22.04.2024

Almanya’ya iltica etmek isteyen Kürt aile, Çek Cumhuriyeti’nde polisin köpekli işkencesine maruz kaldı.

Çek Cumhuriyeti’nde (Çekya) yakalanan ailenin 4 yaşındaki çocuklarına eğitimli polis köpeği ile işkence yapıldı. Yüzünden ve vücudunun çeşitli yerlerinde ağır yaralanan 4 yaşındaki Elvin Arık’ın tedavisi Almanya’da devam ediyor.

Ajansımıza konuşan Elvin’in annesi Merve Arık, yaşadıkları dehşeti anlattı.

ÇEKYA POLİSİNİN KÖPEĞİ ÇOCUĞUN YÜZÜNÜ PARÇALADI

Memleketleri Mardin’den Almanya’ya göç etmek için yola çıktıklarını belirten anne Merve Arık, “Türkiye’den, çocuklarımıza daha iyi bir gelecek sunmak için adalet ve demokrasisine inandığımız Almanya’ya göç etmek istedik. Ancak Avrupa’nın başka bir ülkesinde insanlık dışı muameleye maruz kaldık. 20 Ekim tarihinde Çekya polisince yakalandık, ormanlık alanda bizleri yakalayan polislerin kontrolünde eğitimli bir polis köpeği vardı, polisler hiçbir şey söylemeden köpeğin ağzındaki maskeyi ve tasmasını çıkarıp üstümüze saldı, köpek direk 4 yaşındaki kızımıza saldırdı, ben, çocuğun babası ve diğer mülteciler çocuğu köpekten kurtarmaya çalışırken tek bir komutla köpeği durdurabilecek olan polis köpeğin çocuğumu parçalamasını izledi.” dedi.

ELVİN 4 GÜN YOĞUN BAKIMDA KALDI

Arık sözlerine şöyle devam etti, “Uzun bir uğraştan sonra çocuğumuzu köpeğin saldırısından kurtarabildik. Elvin’in ağır yaralandığını gören Çekya polisi bizleri Çekya’nın Brno kentinde bir hastaneye götürdü. Çocuğumun yüzünün sol tarafı köpek tarafından parçalanmıştı. sol gözünde çok ciddi yaralar vardı ve vücudunda ısırık yaraları mevcuttu. Elvin yaraları çok ağır olmasına rağmen bizleri sadece 4 gün hastanede tuttular. Daha çocuğun tedavisi bitmeden bizleri mülteci kampına götürdüler ve bizleri sürekli sınır dışı etmekle tehdit ediyorlardı.”

TEDAVİ YAPILMAMIŞ, SADECE PANSUMAN YAPILMIŞ

Arık, “Almanya’ya 31 Ekim tarihinde geldik, Ulm kentinde bir kamptayız. Gelir gelmez Elvin’i hastaneye götürdük. Elvin’in yaralarını gören sağlıkçılar gördükleri karşısında dehşete düştü. Elvin’in sol gözünü tamamen kaybetme tehlikesi olduğunu söylediler. Bu kadar ciddi yaralara rağmen Çekya’da ciddi bir tedavi yapılmadığı yaraların sadece sargı bezleriyle kapatıldığını ifade ettiler. Elvin’in yüzündeki ve vücudundaki yaraların enfeksiyon kaptığını ve sonuçlarının çok ciddi olabileceğini belirttiler. Elvin’in tedavisi Almanya’da sürüyor ama tedaviler ücretli yapılıyor bizler bu tedavi masraflarını ödemekte çok zorlanıyoruz. Tek isteğim çocuğumun bir an evvel sağlığına kavuşmasıdır. Başta Elvin olmak üzere ailece psikolojik destek te almak zorunda kalıyoruz. Çekya’da yaşadıklarımız başta Elvin olmak üzere tüm ailede ruhsal bir travmaya yol açtı.”

ÇEKYA POLİSİ RAPOR VE TANIK İFADELERİNİ SİLMİŞ

Çekya polisinden şikayetçi olduklarını belirten anne Merve Arık, “Bizler Almanya’ya gitmek için yola koyulan 15 kişilik bir grup ile birlikteydik. Çekya’da yaşadıklarımıza diğer mültecilerde tanıklık etti. Hastane raporları ve tanık ifadelerine rağmen Çekya göç dairesi ve polisi olayın üstünü kapatmaya çalışıyor. Çekya polisi sadece bizi değil iki aileyi daha yakalamıştı ve bu aileler yaşananların şahididir. Tüm bu yaşananlara şahitlik eden aileler adli raporda görünmüyor, sanki hiç Çekya’ya gelmemişler gibi gösteriliyor. Tuttuğumuz avukat aracılığıyla şikayetçi olduk ancak sonradan öğrendik ki bizler için hazırlanan dosyada tanık ifadeleri be bazı hastane raporları silinmiş. Bizler adaletin tecelli etmesi ve bize bu dehşeti yaşatanların hakkettikleri cezayı almaları için hukuki mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz”
Idris Yayla – Ulm/Almanya