‘Cezaevi Tenzire Acar’ın yaşamını tehlikeye atıyor’

‘Cezaevi Tenzire Acar’ın yaşamını tehlikeye atıyor’
Yayınlama: 03.06.2023

İSTANBUL – “F Oturumu” eyleminde hasta tutuklu Tenzire Acar’ın yaşamının tehlike altında olduğu uyarısında bulunuldu. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla her hafta düzenledikleri “F Oturumu” eyleminin 584’üncüsünü dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan hasta tutuklu Tenzile Acar’ın sağlık durumuna dikkat çekildi. “Hasta mahpus Tenzile Acar serbest bırakılsın” pankartı açılan eylemde sık sık, “Tedavi haktır engellenemez” ve “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” sloganları atıldı. Açıklamaya çok sayıda hasta tutuklu yakını ile insan hakları savunucu katıldı. 

‘ACAR’IN YAŞAMI TEHLİKE ALTINDA’

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyesi Meryem Bars, cezaevlerinde hak ihlallerinin arttığına dikkat çekti. Bars, hasta tutukluların yaşam haklarının elinden alındığını ve ağır tecrit koşulları altında bulunduğunu söyledi. Hasta tutuklu Acar’ın kronik Hepatit-B ve ağır tüberküloz hastası olduğunu ve nefes almakta zorlandığını aktaran Bars, cezaevi koşullarının Acar’ın yaşamını tehlikeye attığını vurguladı. 

YETKİLİLERE ÇAĞRI 

30 Mayıs’ta Tenzire Acar’ın kuzeniyle konuştuğunu paylaşan Bars, Acar’ın tedavi için hastaneye götürüldüğünü fakat doktorların yeteri kadar ilgilenmediği bilgisini paylaştı. Acar’ın tedavisi için kelepçeli muayene gibi engeller çıkarıldığını sözlerine ekleyen Bars, Acar’ın yaşamından devletin sorumlu olacağını belirterek, yaşananlara sessiz kalmayacaklarını belirtti. Bars, Acar ve cezaevlerinde bulunan tüm hasta tutuklular için yetilileri göreve çağırdı..