Cezaevleri önünde ‘özgürlüğe ses ver’ eylemi

Cezaevleri önünde ‘özgürlüğe ses ver’ eylemi
Yayınlama: 06.05.2024

Tutsak yakınları, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle cezaevleri önünde “özgürlüğe ses ver” eylemi başlattı. 

Politik tutsakların “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle başlattığı eylemler sürüyor. 27 Kasım 2023’te süreli-dönüşümlü açlık grevi başlatan tutsaklar, 4 Nisan’da telefon ve aile görüşlerine çıkmama, mahkemeleri boykot etme kararı aldı. Tutsakların eylemleri sürerken, tutsak yakınları da benzer taleplerle Adalet Nöbeti eylemlerini farklı bir aşamaya taşıdı. Tutsak yakınları Amed, Êlih, İstanbul, İzmir, Mersin ve Adana’da bulunan cezaevleri önünde “özgürlüğe ses ver” eylemi başlattı.  

AMED 

Tutsak yakınları, Diyarbakır Kampüs Cezaevi önünde bir araya geldi. MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD FED), Tutuklu Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi eyleme destek verdi. 

Polisler, tutsak yakınlarını açıklama öncesi ablukaya aldı. Gazeteciler ise eylem sırasında engellendi. Tutsak yakınları “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla eylemlerini sürdürüyor. 

İSTANBUL 

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde gerçekleştirilen eyleme, tutsak yakınlarının yanı sıra, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, HDK İl Eş Sözcüsü Ali Bal, DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Murat Kalmaz ve Gonca Yangöz, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER) Eş Başkanı Ayhan Yıldız katıldı.

Üzerinde “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlükleri giyen kitlenin cezaevi önüne geçmesine izin vermeyen polis, kitleyi ablukaya aldı. Bunun üzerine kitle, abluka içinde oturma eylemi başlattı. Ablukaya alınan kitle sık sık “Hak hukuk adalet” , “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Bijî Berxwedana zindana” sloganları attı. Ablukaya alınan kitle, düdük çalarak ablukayı protesto etti. Gazetecilerin görüntü almasını engelleyen polis, daha sonra abluka içindeki kitleye kimlik kontrolü yaptı. Ablukayı protesto eden eylemciler, daha sonra cezaevi önünden ayrıldı.