CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk’ü ziyaret etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk’ü ziyaret etti
Yayınlama: 23.06.2022

Kürt siyasetçi Ahmet Türk’ün muhalefete yönelik Kürt seçmen eleştirisi CHP’nin dikkatini çekti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Mardin’de Ahmet Türk’ü ziyaret etti.

AKP’nin Kürt sorunun çözümüne ilişkin yeni bir süreç başlatacağı iddiası, kurmaylarına bölgenin nabzını yoklattığı kulis bilgisi olarak yazılıp çiziliyor.  Ancak tüm bu iddialara karşın AKP cephesinden henüz bir açıklama gelmediği gibi, güvenlikçi politikalar artarak devam ediyor.

Olası seçimde Kürt seçmenin oyları hem muhalefet hem de iktidar açısından oldukça önemli ve belirleyici olduğu araştırma şirketleri ortaya koysa da, hem muhalefet hem de iktidar açısından şu ana kadar Kürt meselesinin çözümüne ilişkin bir formül ortaya konmuş değil.

İktidar cephesinin sert politikalarına karşı olası seçim öncesi muhalefetten Kürt seçmenin güvenini kazanabileceği adımlar bekleniyor. Millet İttifakı ortaklarından CHP’den de bu yönlü beklentiler var. Kürt seçmenin güvenini henüz kazanmayan muhalefet cephesine eleştiriler de var. Bu eleştirilerden biri de eski HDP milletvekili ve yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ten geldi.

KÜRT MESELESİ ELEŞTİRİSİ CHP’NİN DİKKATİNİ ÇEKTİ

Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday olması halinde “Kürtlerin ona oy vereceklerini sanmıyorum” diyen Ahmet Türk, “Kürt seçmen muhalefetten somut adımlar bekliyor” açıklamasında bulunmuştu. Ahmet Türk’ün bu yöndeki eleştiri ve yorumları CHP’nin dikkatini çekti. Partisine katılan yeni üyelere rozet takmak için Mardin’e giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Ahmet Türk’ü ziyaret etti. +GERÇEK ve ARTI TV o görüşmenin detaylarına ulaştı.

‘İKTİDARI MHP, MUHALEFETİ İSE İYİ PARTİ KONTROLİZE EDİYOR’

Edinilen bilgiye göre Türk’e son anda bir ziyaret gerçekleşti. Ziyaret talebi ise CHP’den geldi. CHP heyeti Ahmet Türk’ün yanına gidince yanında basın da vardı.  Kısa sürmesi beklenen ziyaret oldukça uzun sürdü. Kaan Salıcı, görüşmeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da haberi olduğunu belirtip, selamlarını iletti.  Salıcı ziyareti Türk’ün eleştirilerinin ardından gerçekleşmişti. Sohbet sırasında Türk basına verdiği demecin aynısını bu deva sözlü olarak ifade etti. Muhalefete yönelik eleştirilerini sıraladı.  Ahmet Türk, ‘İktidarı MHP, muhalefeti ise İYİ Parti kontrolize ediyor. Hiçbir şey yapılmadan Kürtler bize destek versin isteniyor. Böyle olmaz. Artık ne yapacaklarını açıklamaları gerekiyor” dedi.

“Eleştirilerinizde haklısınız” diyen Salıcı, Türk’ün tespitlerinde katıldığını söyleyerek, “Ayrıca isterseniz sizi Genel Başkanımızla da görüştürebiliriz” dedi.  Bunun üzerine Türk, ‘Ben zaten kişisel fikirlerimi, görüşlerimi açıklıyorum. Kemal Bey ile de görüşmelerim ara ara oluyor. Bu meselelerle ilgili partimiz ve HDP Eş Genel Başkanlarımız ile görüşebilirler’ dedi.

‘MUHALEFET İYİ PARTİ VE DEMOKRAT PARTİYİ AŞAMIYOR’

Görüşmede muhalefetin çıkmazı da konuşuldu. Ahmet Türk, muhalefetin Kürtlerle ilgili güven verici adımlar atması gerektiği yönünde öneriler sıraladı.  Bu eleştiriye Salıcı, 6’lı masada yer alan İYİ Parti ve Demokrat Parti’yi aşamadıklarını söyledi.

Muhalefetin tıkanmış olduğu meselelerin başında ise Kürt meselesi geliyor. Kürt meselesinde sadece bu iki parti değil,  CHP’nin kendi içindeki ulusalcı kanadı da ikna etmişe benzemiyor.  CHP’nin ikilemde olduğu konu ise Kürt seçmen ve Milliyetçi cephe… Türk ve Salıcı görüşmesinde bu ikilemde konuşuldu.

MUHALEFETTE KARADENİZ VE KÜRT SEÇMEN İKİLEMİ

Bir taraftan Kürt seçmenin oylarını isteyen CHP, Karadeniz’deki oylarından da olmak istemiyor. Muhalefet partileri olarak iktidarın güçlü olduğu Karadeniz’deki oy potansiyellerini bilmediklerini ifade eden Salıcı, 6’lı masada yer alan Deva ve Gelecek Partilerine AKP’den kayan Kürt seçmenin ne kadar destek vereceğini de bilmediklerini söyledi. Türk’ün eleştirileri üzerine Salıcı, Karadeniz’deki seçmen belirsizliği nedeniyle İyi Parti ve Demokrat Parti’yi aşamadıklarını belirtti.

‘İKTİDARA YÜRÜYEN CHP’NİN İKTİDARDAN DAHA SOMUT ADIMLAR ATMASI GEREKİYOR”

Görüşmede, CHP’nin Kürt meselesi konusunda ittifak ortağı İYİ Parti ile Kürtlerle ilgili sadece iç siyasette değil, dış siyasette de ayrı düştüğü görülüyor. Sohbet sırasında Salıcı’nın Irak Federal Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı ziyarette gündeme geldi. Salıcı bu ziyaretin de İYİ Parti’nin tepkisine neden olduğunu aktardı. Bunun üzerine CHP’li yetkililerin “Tamamda iktidar olduğumuzda Dışişleri Bakanı sizde olunca ne yapacaksınız’ diye sorduklarında cevap verilmediği de ifade etti.

CHP’nin önünde olan bir başka konu Kürt meselesi bağlamanın Suriye ile olan ilişkileri. CHP’de genel kanı özellikle Rojava konusunda da bir politikanın geliştirilmesi ya da yol haritasının açıklanması yönünde. Ancak bu konuda hem İYİ Parti, hem Demokrat Parti hem de ulusalcı kanatla ilgili kaygılar olduğu da sohbette gündeme geldi.  Ahmet Türk, ‘İktidara yürüyen CHP’nin iktidardan daha somut ve cesaretli adımlar atması gerekiyor’ dedi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.