CHP’li Atila Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, objektif haberciliğin erişim engeline takıldığı bir ülkede basın ve ifade özgürlüğünden söz edilemeyeceğini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Tutuklu gazetecilere dikkat çeken Sertel, gazetecilerin, yazdıkları, iktidarı eleştirdikleri için tutuklandıklarını, gazetelere bu nedenle cezalar verildiğini belirterek, objektif haberciliğin erişim engeline takıldığı bir ülkede basın ve ifade özgürlüğünden söz edilemeyeceğini ifade etti.

RTÜK GÖZDAĞI VERDİ

Yine salgın hakkında sosyal medya hesaplarından paylaşım yapan gazetecilere de soruşturma açıldığını hatırlatan Sertel, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Murat Ağırel, Hülya Kılınç, Ferhat Çelik ve Aydın Keser’in MİT haberleri nedeniyle hukuksuz şekilde tutuklandığının altını çizdi. Beş yılda 62 gazeteciye “Cumhurbaşkanına hakaretten” ceza verildiğini vurgulayan Sertel, “Eleştirel televizyonlar FOX TV’ye, Halk TV’ye, TELE 1’e, Haber Global TV’ye RTÜK tarafından peş peşe cezalar kesildi. Cezalarla yetinmeyen RTÜK Başkanı ‘Yasadan kaynaklanan diğer yetkilerini de kullanmakta tereddüt etmeyeceğiz’ diyerek televizyon kanallarına kapatma tehdidi ile gözdağı verdi. BirGün gazetesi ‘Bazı haberlerde yayın kaynağının kullanılmaması’ gerekçesiyle, Evrensel gazetesi de haber başlıklarının gerekçe gösterildiği bir karar nedeniyle toplam 49 gün boyunca ilandan oldu” diye belirtti.

UTANÇ TAMAMEN İKTİDARA AİTTİR

“Özgürlük Türkiye basınının neresinde?” sorusunu soran Sertel, şunları söyledi: “Özgürüz demekle özgür olunmuyor. Bir 3 Mayıs’ta daha ülkemiz ve mesleğimiz adına utanç duyuyoruz ve bu utanç tamamen iktidara aittir.”