Çocuğu cinsel saldırıda bulunan imama 21 yıl hapis cezası

Çocuğu cinsel saldırıda bulunan imama 21 yıl hapis cezası
Yayınlama: 24.11.2022

Camide bir çocuğa nitelikli cinsel saldırıda bulunan imam Kadri Özkaya’ya 21 yıl hapis cezası verildi. İmam Özkaya, kendisini 15 Temmuz askeri kalkışmada sela okuduğu için hedef seçildiğini ileri sürdü.

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesi Hisami Cami İmamı Kadri Özkaya’nın Kur’an derslerine gelen C.D. adlı çocuğa nitelikli cinsel istismarda bulunduğu ve cebir yoluyla hürriyetini tehdit ettiği suçundan tutuklu yargılandığı davanın duruşması Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya, Özkaya ve avukatı ile mağdur çocuğun avukatı Yasin Karadeniz hazır bulundu. Duruşmada, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi avukatları ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan Özkaya, önceki iddialarını tekrarlayarak, 24 Ağustos’ta yaşanan olaydan sonra “15 Temmuz darbe girişimi”nde sela okuduğunu bundan dolayı çocuğun babasıyla tartıştıklarını öne sürerek, “bir kesim” tarafından hedef haline geldiğini ve kendisine yönelik olayın “siyasi komplo kurulduğunu” iddia etti. “Hayatım boyunca bir bayan gibi iffetimi korudum” diyen Özkaya, savunması boyunca aileye beddua ederek, beraatini istedi.

İDDİA MAKAMI MÜTALAASINI DEĞİŞTİRDİ

İddia makamı da daha önceki mütalaasında “çocuğa karşı nitelikli cinsel istismar”, “kamu görevini kötüye kullanarak cinsel istismarda bulunma” ve “cebir, şiddet ve tehdit kullanarak cinsel istismarda bulunma” yönünde 41 yıla kadar hapis istemiyle verdiği mütalaasında değişikliğe gitti. İddia makamı, olayda cebir ve şiddetin olmadığını, kamu görevinin kötüye kullanılmasının gerçekleşmediğini belirterek, Özkaya’nın sadece “nitelikli cinsel istismar” suçundan 18’a kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.

DİYANET GÖREVDEN ALMADIĞI GİBİ TAYİNİNİ YAPMIŞ!

Özkaya’nın avukatı da çocuğun beyanlarındaki zaman ve mekana yönelik çelişkili beyanların bulunduğu belirterek, çocuğa başkaları tarafından ifade verdirildiğini ve müvekkiline iftira atıldığını savundu.

Özkaya’nın avukatı, kamera kayıtlarının mağdurun beyanlarını yalanladığını savundu. Sanığın avukatı, savunma yaparken, imamın açığa alınmadığı gibi, Sêrt’e tayin edildiğini açık etti. Sanık avukatı, Diyanet İşleri Başkanlığının gelip araştırma yaptığını ve müvekkilinin söz konusu suçu işlemediğini raporlaştırdığını belirterek, Diyanet’in müvekkilini Sêrt’te bir camiye imam olarak tayin ettiğini söyledi.

Mağdur C.D.’nin avukatı Yasin Karadeniz, iddia makamının mütalaasına kısmen katılmadığını belirterek, sanığın “çocuğa karşı nitelikli cinsel istismarda bulunma”, “kamu görevini kötüye kullanarak cinsel istismarda bulunma” ve “cebir, şiddet ve tehdit kullanarak cinsel istismarda bulunmanın” gerçekleştiğini belirterek, sanığın cezalandırılmasında ceza artırım hükümlerinin uygulanmasını istedi.

21 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ

Mahkeme, sanığa çocuğa karşı nitelikli cinsel istismarda bulunmadan 18 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra suçun cebir, şiddet ve tehdit yoluyla gerçekleşmesi nedeniyle cezada artırıma giden mahkeme, sanığın cezasını 21 yıla çıkardı.

Olaydan sonra, mağdur avukatı Yasin Karadeniz, sanık yakınlarının sözlü saldırısına uğradı. Sanık yakınları Karadeniz’e “Bu senin yanına kalmayacak” sözleriyle tehditte bulundu. Avukat Karadeniz, tehdide ilişkin tutanak tuttu. (MA)