Demirtaş, mahkeme heyetine seslendi: Hukuk önünde, bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım

Demirtaş, mahkeme heyetine seslendi: Hukuk önünde, bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım
Yayınlama: 16.03.2021

HDP’nin tutuklu eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın ana davası görülüyor. Mahkeme heyetine seslenen Demirtaş, “And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım” dedi.

AİHM Büyük Dairesi’nin ‘Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması’ kararı sonrası dosyanın ilk duruşması bugün Sincan Cezaevi Kampüsü Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Demirtaş, duruşmaya tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığı ile bağlandı.

Mahkeme heyetine sert sözlerle seslenen Demirtaş, “Bu yargılamada Anayasa değil seçim kanununu uygulayalım. Siz desteklediğiniz partilerin iktidara gelmesi için aleni siyasi faaliyet yürütüyorsunuz. Sistemin değişmesine yardımcı oldunuz. Tek adam diktatörlüğünün kurulmasına yardımcı oldunuz” dedi. AİHM’in hakkında verdiği kararı mahkemeye hatırlatan Demirtaş, “Siyasi sözcüleriniz Erdoğan, Bahçeli ve Soylu söylüyor, siz de bunun gereğini yapıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

‘HUKUK ÖNÜNDE BANA YAPTIĞINIZ HER ŞEYİN HESABINI SORACAĞIM’

“İktidar uğruna kendinizi feda etmeyin” diyen Demirtaş, “İktidar bu seçimde yüzde 99 değişecek. Mecliste yargı komisyonuna çağrılacaksınız. Hakkınızdaki dosyalarımızı sonraki parlamento size soracak. And olsun, hukuk önünde bana yaptığınız her şeyin hesabını soracağım” diye konuştu.

142 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Demirtaş hakkındaki dava dosyası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için Meclis’e gönderilen 31 fezlekeden oluşuyor. “Örgüt kurma ve yönetmek”, “terör örgütü propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” iddiaları yöneltilen Demirtaş için 142 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Diyarbakır’da açılan dava, “güvenlik” gerekçesiyle Ankara’ya nakledildi.

YENİDEN TUTUKLAMA KARARI VERİLDİ

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 20 Kasım 2018 tarihinde Demirtaş’ın serbest bırakılması ve tutuksuz yargılanması gerektiği yönünde kararını açıklamıştı. AİHM kararının ardından Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi Demirtaş hakkında 2 Eylül 2019 tarihinde kendisinin ve avukatlarının mazeret bildirerek katılmadığı duruşmada tahliye kararı verdi. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 20 Eylül 2019 tarihinde HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında 6-7 Ekim 2014 yılında yaşanan Kobanê olaylarına dair yürütülen soruşturmayı gerekçe göstererek yeniden tutuklama kararı verdi.

20 Eylül’de ifadeleri alınan Demirtaş ve Yüksekdağ’ın ‘devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak’, ‘nitelikli kasten adam öldürmek’, ‘kasten adam öldürmeye teşebbüs etmek’, ‘yağma’ ve ‘kişi hürriyetinden yoksun kılma’ gerekçeleriyle tutuklanmasına karar verildi.

Demirtaş’ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmasına karar verilmesinin ardından 18 Eylül 2019 tarihinde Fransa’nın Strasbourg bulunan AİHM Büyük Dairesi’nde davası görüldü.

AİHM: DERHAL SERBEST BIRAKIN

Geçtiğimiz 22 Aralık’ta kararını açıklayan AİHM Büyük Dairesi, Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Kararda, Demirtaş’ın tutukluğunun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) beş maddesini ihlal ettiğine ve derhal serbest bırakılması gerektiğine hükmedildi.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.