Döviz fırladı, asgari ücret eridi

Döviz fırladı, asgari ücret eridi
Yayınlama: 29.09.2020

TL’deki tarihi değer kaybı devam ediyor. Dolar kuru dün bir kez daha rekorunu yeniledi. Pound da ilk kez 10 liranın üzerine çıktı. Olan yine asgari ücrete oldu. Eriyen asgari ücret 300 doların altına düştü.

Türk Lirası’nın dolar karşısındaki değer kaybı devam ediyor. Hazine Bakanı Berat Albayrak, Türk Lirası’daki bu değer kaybını ‘rekabetçi kur’ söylemleriyle geçiştirse de asgari ücretlinin maaşı dolar karşısında eridi. Haftanın ilk işlem gününde dolar kuru 7,83’ü, avro 9,10’u, pound ise ilk kez 10 seviyesini aştı.

Merkez Bankası’nın Eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 8,25’ten yüzde 10,25’e çıkarması, Türk Lirası’nı desteklemiş ve Dolar/TL kuru 7,70’li seviyelerden 7,50’lere kadar geri çekilmişti. Ancak bu etki kısa sürdü. Dolar kuru dün 7,83’e kadar çıktı.

Yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 31

Son bir ayda Türk Lirası dolar karşısında yüzde 7’lik bir değer kaybı yaşadı. Yılbaşından bu yana TL’deki değer kaybı yüzde 31’lere kadar çıktı.
Türk Lirası’ndaki bu hızlı değer kaybının bir nedeni de Dağlık Karabağ krizinin piyasaları etkilemesi oldu. Haftasonu Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan çatışmalar ve Türkiye’nin Dağlık Karabağ krizine müdahil olması dolar kurunu yukarı doğru hareketlendirdi.

TL’deki değer kaybının başka bir nedeni ise Merkez Bankası’nın azalan döviz rezervlerinin ülkenin TL’yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor. Koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş de kurdaki yükselişin başka bir nedeni olarak gösteriliyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.