Edip Solmaz katledilişinin 41. yıldönümünde anıldı

Edip Solmaz katledilişinin 41. yıldönümünde anıldı
Yayınlama: 12.11.2020

1979 Yılında katledilen Batman belediye başkanı Edip Solmaz mezarı başında anıldı.

Bağımsız aday olarak girdiği seçimlerde Batman Belediye Başkanı olarak seçilip göreve başladıktan 28 gün sonra katledilen Kürt siyasal hareketinin sembol isimlerinden Edip Solmaz,mezarı başında anıldı.

HDP Batman İl Eş başkanı Ömer Kulpu, Edip Solmaz bugün bizler için bir örnek bir sembololmuştur. Nasılki seçildiği dönemde oy pusulasında amblemi bir ağaç ise bugünde onun ağacı Türkiye halkları için bir umut olmuştur. Biz gücümüzü o günlerden alıyoruz. Kürt halkının kendi kendini yönetmesini istemeyen kirli eller tarafından katledildi. Edip Solmaz’ı minnetle anıyoruz, anısı önünde saygıyla eğiliyoruz dedi.

EDİP SOLMAZ KİMDİR?

Batmanlı olan Edip Solmaz Askeri Lise’yi okumasının ardından Subay olarak Diyarbakır’da göreve başlar. Edip Solmaz, 1975 yılında meydana gelen Lice depreminde kurtarma faaliyetlerinde subay olarak görev alır. Burada çalışırken komutanın “atın şu leşleri bir kenara” sözü kendisi için kırılma noktası olur ve ardından subaylıktan istifa eder.

Batman’a geri dönen Solmaz, teklif üzerine 14 Ekim 1979 tarihinde Batman Belediye Başkan Adayı olur. Solmaz, Adalet Partisi’nin (AP) adayına karşı 199 oy farkı ile 3 bin 876 oyla seçimleri kazanır.

Edip Solmaz’ın cenaze törenine binlerce kişi katılır

Batman’daki ilk ‘faili meçhul’ cinayet

Edip Solmaz 28 gün süren belediyecilik deneyiminin ardından 12 Kasım 1979’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybeder. Edip Solmaz’ın öldürülmesi aynı zamanda Batman’daki ilk “faili meçhul” cinayeti olarak kayıtlara geçer.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.