EĞİTİM-SEN: DEMOKRATİK, BAĞIMSIZ, BİLİMSEL ÜNİVERSİTE TALEBİNDE ISRARCI OLACAĞIZ

Eğitim-Sen Batman Şube Yürütme Kurulu, Batman Üniversitesi’ne yapılan yeni atamayı değerlendirdi.

EĞİTİM-SEN: DEMOKRATİK, BAĞIMSIZ, BİLİMSEL ÜNİVERSİTE TALEBİNDE ISRARCI OLACAĞIZ
Yayınlama: 08.02.2021

Eğitim-Sen Batman Şube Yürütme Kurulu, Batman Üniversitesi’ne yapılan yeni atamayı değerlendirdi. 

Eğitim-Sen’in açıklaması şöyle;

Batman Üniversitesi rektörlük makamı, uzun zamandır personeline randevu vermeyen, personelini görmezden gelen, personelin sorunlarına kulak tıkayan, sadece bazı STK ve partilerle bir araya gelen, bilimsel alanda çalışma yapmayan, söylediği söylemler yüzünden personelinin çalışma azmini kıran, üniversiteyi bazı parti ve derneklerin binasına çeviren, adama, kişiye, kişilere, gruplara, cemaatlere, vakıflara, derneklere hizmet eden ve  aynı zamanda üniversitenin ve ilimizin sorunlarına kayıtsız kalan bir anlayış ile idare edilmekteydi.

“Vatan, Millet, Sakarya”  edebiyatı ile kendisini var eden, cemaatle olan bağlantısını saklamak için  bayrak sevgisini(!) gösteriş için kullanarak, bir bayrak direğini dikmek için ihale şartnamesi eksik olunca toplamda 260 bin lira ile 3 doğrudan temin açan, üniversite binalarının her tarafını “adeta işgal edilmiş topraklara mühür vurma” anlayışının ürünü  ırkçılık kokan yazılar yazdıran, okula gelmeyen bazı siyasi partilerin gençlik kolları başkanının diplomasını ayağına götürüp, makam odasında diploma vererek yağcılıkta çıtayı iyice yükselten bu anlayış , Batman Üniversitesi’ni;  bilimsel, demokratik ve iş barışını sağlamış bir üniversite yapma noktasında  ise bir tek adım atmamıştır. 05/02/2021 Tarih ve 2021/102 Sayılı Cumhurbaşkanlı kararnamesi ile Batman Üniversitesi’ne yeni rektör olarak  Prof.Dr. İdris DEMİR atanmıştır.

Eğitim- Sen olarak farklılıklarımızla birlikte eşit ve özgürce yaşamda ısrarcı olduğumuzu, eğitimin kamusal, parasız, laik, bilimsel, demokratik, nitelikli ve anadilinde, insan, toplum ve doğa yararına üniversite talebimizin olduğunu dile getiriyoruz. Bu durum, gerek ülkenin, gerek şehrimizin ve kurum çalışanlarının lehine olduğu gibi yönetim kadrolarının da başarısıyla doğru orantılıdır. İlimizin en önemli kurumlarından olan Batman Üniversitesi yönetiminin şimdiye kadar ki uygulamaları, kamuoyu tarafından “İnsanlar arasında ayırım yapıldığı ve farklı aidiyetler üzerinden değerlendirildiği” şeklinde algılanmakta olduğunu ifade etmek isteriz.  Yeni üniversite yönetiminin benzer yanlışlara düşmemesini talep ediyoruz. Akademiler siyaset ile arasına mesafe koymalıdır.

Başta üniversite çalışanları olmak üzere ilimizin tüm dinamiklerine eşit mesafede duracak şekilde bir tutum sergilenilmesinin  tüm farklı kesimlerinin yararına olacağı gibi üniversitemizin de kalitesini artıracaktır. Üniversitemizin,  şehrimizin dışarıya tanıtılmasında önemli bir unsur olduğu dikkate alınarak, ülke genelinde şehrimiz hakkında oluşan olumsuz düşüncenin giderilmesi açısından da çok önemli bir misyonu vardır. Bu nedenle  üniversitenin yeni  yönetiminin, önümüzdeki süreçteki yaklaşımların ilimiz hakkında oluşmuş olumsuz  izlenimlerin giderilmesi için gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz.

 Aşağıda belirttiğimiz taleplerin gerçekleşmesi koşuluyla  sendika  olarak her türlü desteği vermeye hazırız.

Eğitim-Sen olarak Prof. Dr. İdris Demir ve Üniversite Yönetiminden başlıca taleplerimiz şunlardır:

1-Yönetici pozisyonuna atanacakların (Şube Müdürü, Yüksekokul Sekreteri, Daire Başkanı vs.) 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu temel ilkeleri olan SINIFLANDIRMA, KARİYER VE LİYAKAT temel ilkeleri baz alınmalı.

2-Üniversite İdari Personeli için yapılan Şeflik sınavlarında ‘’Sözlü Mülakatın’’ kaldırılması ya da yazılı sınav notunun verilerek, şef adaylarının kafasındaki soru işaretlerinin giderilmesi.

3-Üniversitede personelinin genelini ilgilendiren konularda, kurumdaki tüm sendikaların düşünceleri alınması ve kararların ortak irade ile alınması.

4-ÖSYM-AÖF sınavlarında yapılacak görevlendirilmelerde eşit ve adil davranılması.

5-Üniversite personelinin geliş-gidişlerinde servis araç sayıları artırılmalı, esnek çalışma getirilmeli.

6-Üniversite İdari ve Yardımcı Hizmetli personeline ek bütçe sağlanmalı,

7-Üniversitenin Batı Raman ve merkezde bulunan lojmanları, üniversitede bulunan personele mevzuat hükümlerine göre adil ve eşitlikçi temelde  dağılımı yapılmalı,

8-Üniversite personelinin çocuklarını bırakabileceği bir kreşin üniversite içinde açılmasını sağlanmalı,

9- Akademik personelin kadro sorunları bekletilmeden çözülmelidir.

10-Yükseköğretim emekçilerine gelecek kaygısı yaşatılmamalı, bilimsel çalışmalarını yapabilmeleri için uygun şartlar sağlanmalı, akademik  kürsü dokunulmazlığı sağlanmalıdır.

11-Batman Üniversitesi personel ve öğrencilerin üstün yararını gözeterek “İnsan, Toplum, Doğa” yararına bir üniversite inşa etmeye çalışılmalıdır.