Eğitim Sen: Eğitim öğretim dönemi sorunlarla başlıyor

Eğitim Sen: Eğitim öğretim dönemi sorunlarla başlıyor
Yayınlama: 08.09.2023

İZMİR – Eğitim öğretim yılın sorunların gölgesinde açıldığını söyleyen Eğitim Sen, sorunların çözümü için parasız ve anadilde eğitim olduğuna işaret etti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir Şubeleri, 2023-2024 eğitim öğretim dönemine ilişkin Eğitim Sen 1 Nolu Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamayı yapan Eğitim Sen 5 Nolu Şube Başkan Özcan Çetin, 2023-2024 eğitim öğretim yılının yıllar içinde birikerek büyüyen sorunlarının gölgesinde açıldığını söyledi. 

YENİ DÖNEM SORUNLARLA BAŞLIYOR

Özellikle derinleşen ekonomik krizin okul masraflarını ciddi oranda arttırdığını söyleyen Çetin, “Çocuk okutan ailelerin bütçelerini derinden sarsmaya başlamıştır. Türkiye’de eğitim sistemi uzun süredir ciddi sorunlarla karşı karşıyadır. Eğitimin temel sorunlarına yönelik çözümsüzlük politikaları bizzat iktidar ve MEB eliyle yapılan yasal düzenlemeler ve fiili dayatmalar eşliğinde sürdürülmektedir. Siyasi iktidarın eğitim alanında, uzun süredir kendi siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda attığı adımlar, çeşitli vakıf ve derneklerle işbirliği halinde hayata geçirilen ‘dini eğitim’ merkezli uygulamalar, başta öğrenciler olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan etkilemektedir” dedi.

‘ANADİLDE EĞİTİM’

Çetin, yeni eğitim yılının ne öğrencilerin ne velilerin ne de eğitim emekçilerinin beklentilerinin karşılamayacağını yineleyerek, “Çağdaş ve nitelikçe yeterli bir eğitim hakkından bahsedebilmemiz için eğitim; herkesi kapsamalı, yeterli sürede verilmeli, yaşam boyu ulaşılabilmeli, kamusal bir anlayışla parasız olmalı, içeriğinin çağdaş, bilimsel ve laik olmalı, resmi dil yanında diğer ana dillerde de yapılabilmelidir. Okullarda verilen eğitimin içerik bakımından dini değil, bilimsel esaslara dayalı olması, eğitimin gerçek anlamda laik ve demokratik bir yapıda örgütlenmesi için tüm emek ve demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğimiz bilinmelidir” diye konuştu.