Enkaz altında olan çocukları için bekleyen baba: İki gündür buraya gelen olmaz mı, bir kepçe yok mu? 

Enkaz altında olan çocukları için bekleyen baba: İki gündür buraya gelen olmaz mı, bir kepçe yok mu? 
Yayınlama: 07.02.2023

Adıyaman’da enkaz altında olan çocukları için bekleyen bir baba, “İki gündür buraya gelen olmaz mı, bir kepçe yok mu? Böyle binlerce bina var, içi ceset dolu” diyerek, enkaz bölgesinde bulunan HDP milletvekillerine dert yandı.

Maraş Parazarcık merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem, Antep, Malatya, Adıyaman, Urfa, Diyarbakır, Elazığ, Osmaniye, Adana ve Hatay’da ağır yıkımlara ve can kayıplarına neden oldu. Depremin üzerinden 32 saat geçmesine rağmen hala enkaz altında bekleyen binlerce kişi var. Deprem bölgelerinde kurtarma ekiplerinin ulaşamadığı birçok enkaz bölgesinde halkın çaresiz bekleyişi sürüyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Kemal Bülbül ve Abdullah Koç, depremin ağır yıkımlara neden olduğu Adıyaman’a giderek, halkla birlikte çalışmalara katıldı, depremzedeleri dinledi. Semsûrlular, kendilerine hala yardımın ulaşmadığını aktardı.

4 KATLI ENKAZDAN KİMSE ÇIKARILMADI

Adıyaman şehir merkezini ziyaret eden Bülbül, enkazın altında birçok insanın olduğuna dikkat çekti. Caddede bulunan 4 katlı bir binanın tamamının yıkıldığını gösteren Bülbül, bu binadan hala hiç kimsenin çıkarılmadığını belirtti. Bülbül, AFAD ekiplerinin de henüz gelmediğini ve hiçbir arama kurtarma çalışmasının olmadığı bilgisini paylaştı. Bülbül’ün çektiği görüntülerde, yolun enkazdan dolayı kapandığı ve ulaşımın olmadığı görüldü. Bülbül, “Bu sadece bir sokak” diyerek, birçok noktada benzer durumun olduğunu söyledi. 

‘ENKAZIN ALTI CESET DOLU’

Bülbül, görüntü çektiği sırada, 3 çocuğu için enkazın başında bekleyen bir baba yaşadıkları sorunları aktardı. Baba, iki gündür hiçbir ekibin arama kurtarma çalışması için gelmediğini belirterek, şunları söyledi: “Dün iki saat kazma kürekle kazdık, hiçbir yere ulaşamadık. Bir kepçe yok mu Allah aşkına! Bu durumda binlerce bina var ve içi ceset dolu. Sadece benim 3 çocuğum var enkazın altında. Dünden beri yetişemiyorum. Biri gelsin, elimizden tutsun. Sabahı arabanın içinde, ateşin başında geçirdik. Hastamız oldu, ekmek yok, hiçbir yerde somun bulamıyoruz. Allah’ın takdiri ama bize yardım etmeleri lazım. Benim bebeler enkazın içinde dün akşama kadar bağırdılar. Kazma kürekle nereye kadar gidecek!”

AFAD EKİPLERİNİN SEVK EDİLMESİ TALEP EDİLİYOR

Görüntülerde, annelerin ve çocukların ağıt yakarak bekleyişi sürüyor. Annelerden biri Kürtçe ağıt yakarak, “Weyla ez qûrbanê” diyerek gözyaşlarıyla yakınlarının enkazdan kurtarılmasını bekliyor. Bülbül, bu görüntülerin sadece Semsûr’un bir mahallesi olduğunu ifade ederek, “Adıyaman’da mahallelerin tamamı yıkılmış durumda. Ayakta kalan binalarda ise çatlaklar var. Buraya ne belediye ne kaymakamlık nede emniyet var” dedi. 

Bülbül’ün dinlediği halk ise, AFAD ekiplerinin sevk edilmesini ve enkazın altında kalan insanları kurtarılmasını talep etti. Enkazın altında 2 yaşlı ve hasta kadının olduğu aktarıldı. 

Enkazda arama kurtarma çalışmasını üstlenen halk, enkaz altındakilere seslenerek, nerede olduklarını öğrenmeye çalışıyor. Ancak büyük beton parçalarını kaldıramadıkları için çaresiz bekleyişlerini sürdürüyor.